Comuna Curtişoara, din imediata apropiere a Slatinei, a fost pusă pe harta economică a lumii după ce, din luna noiembrie, firma italiană Campagnolo a deschis în localitate o fabrică de piese pentru biciclete. La unitatea de producţie lucrează deja 22 de angajaţi din comună şi, odată cu creşterea capacităţii de producţie, se vor crea aproximativ 140 de locuri de muncă.
Compania mai are o fabrică la Piteşti, unde lucrează 270 de angajaţi, italienii transferând tot mai multă producţie din „Cizmă” datorită costurilor mai mici cu personalul.
Campagnolo mai are două unităţi de producţie în Italia, la Vicenza, unde lucrează în total circa 180 de angajaţi, potrivit preşedintelui companiei, Valentino Campagnolo.
„Costurile cu forţa de muncă sunt de 3,5 ori mai reduse în România decât în Italia şi sunt comparabile cu cele din Taiwan”, a afirmat el, citat de site-ul de specialitate Bicycle Retailer.
Astfel, compania a ales România pentru a reduce costurile cu personalul, evitând în acelaşi timp extinderea în Asia, unde ar fi putut fi atacată în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală. Pe deasupra, România este mai apropiată de pieţele de desfacere ale Campagnolo. Unităţile din România produc în principal piese care necesită manopera, inclusiv asamblare, în timp ce fabricile din Italia sunt automatizate.
„La Curtişoara au găsit spaţiu şi forţă de muncă”
Victor Constantin, primarul din Curtişoara, povesteşte că italienii au fost intersaţi în primul rând să vadă dacă există forţă de muncă în localitatea olteană.
„Italienii aceştia s-au documentat să vadă dacă în comună a existat forţă de muncă pentru astfel de activităţi şi bineînţeles că au reuşit să găsească şi spaţiu disponibil. Noi le-am arătat că e suficientă forţă de muncă, lansând în comună un anunţ la care au răspuns peste 100 de femei. Le-am înscris şi au dat un interviu cu italienii. Le-a dat un test psihologic pentru că pentru acest domeniu trebuie o atenţie şi o concentrare mai mare”, a declarat edilul.
Potrivit primarului, majoritatea angajaţilor fabricii sunt femei.
„I-au dat deja drumul la fabrică, au venit cu instalaţiile respective şi la ora asta lucrează 22 de femei. Vor ajunge la peste 140 de angajaţi, dar pe măsură ce îşi asigură utilajele şi spaţiile de producţie. Se produce decât roata bicicletei cu spiţe şi cu axul. În altă locaţie, la Piteşti, fac alte piese şi după aceea se asamblează”, spune Victor Constantin.
Fabrică în locul fostului IAS
Unitatea de la Curtişoara a fost construită într-un spaţiu de 1.500 de metri pătraţi, pe locul unei anexe a fostului IAS al comunei unde, pe vremuri, se reparau tractoarele şi combinele agricole. La Piteşti, compania deţine o fabrică de 6.500 de metri pătraţi.
„Un alt italian a cumpărat aici o construcţie a fostului IAS în care se reparau maşinile agricole, acesta închiriind-o firmei producătoare de piese de biciclete. Aceştia au făcut modificări şi modernizări pentru că piesele sunt de înaltă precizie şi trebuie condiţii de temperatură optimă”, explică primarul Constantin.
„Dacă vor angaja mai mulţi oameni, şi noi vom dezvolta zona”
Victor Constantin spune că investiţia este binevenită pentru comună, însă condiţionează dezvoltarea zonei de angajarea a cât mai mulţi localnici.
„Probabil că îi vom ajuta şi noi în sensul că ei sunt interesaţi să modernizăm drumurile, să introducem canalizare sau, în perspectivă, gaze. Dacă și forța de muncă va fi atrasă într-un număr mai mare, şi noi vom dezvolta zona. Fără îndoială că vor mai veni şi cu alte propuneri”, a spus edilul.
Primarul consideră însă că italienii de la Campagnolo îşi vor dezvolta investiţia: „Deocamdată, ei fac un experiment, dar au spus că e foarte reuşit până acum şi că sunt şanse reale pentru a continua activitatea şi poate mai fac şi altceva”.