Emil Albotă (PSD) propune modificarea şi completarea Legii de funcţionare a ANI

Deputatul PSD de Olt, Emil Albotă, a propus o modificare și completare a Legii privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate (ANI), precum și a altor acte normative, în ceea ce privește declarațiile de avere și de interese. Propunerea legislativă urmărește să consolideze transparența și credibilitatea în guvernare.


Potrivit deputatului Albotă, declarațiile de avere și de interese sunt instrumente esențiale în identificarea conflictelor de interese și descoperirea acumulării nejustificate a averii. Scopul acestor declarații nu este unul punitiv, ci să sporească încrederea publicului în guvernare. Propunerea de modificare și completare a legii vizează introducerea anonimizării declarațiilor de avere în vederea afișării și menținerii acestora pe pagina de internet a instituției și a ANI, doar pentru persoanele care nu obțin venituri dintr-o funcție sau calitate pentru care există obligația declarării averii și intereselor.

Deputatul social democrat Albotă susține că această completare va asigura transparență și credibilitate în informațiile furnizate prin intermediul declarațiilor de avere. În același timp, propunerea legislativă prevede abrogarea tuturor celorlalte dispoziții contrare, chiar dacă acestea sunt cuprinse în legi speciale.

Propunerea de modificare și completare a Legii privind înființarea, organizarea și funcționarea ANI, făcută de deputatul Emil Albotă, urmează să fie discutată și evaluată în cadrul procesului legislativ pentru a determina viitoarea sa adoptare sau modificare.