Elevii din județul Olt sunt afectați de greva profesorilor: Școlile închise și părinții avertizați

Elevii din judeţul Olt nu merg la şcoală, luni, din cauza grevei generale a profesorilor, iar majoritatea şcolilor i-au notificat deja pe părinţi să-i ţină acasă. Există şi cazuri particulare de dascăli care nu se alătură protestului.


Contactat telefonic, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Olt, Ionel Barbu, a declarat că peste 85% dintre angajaţii din judeţ intră în grevă generală, luni.

"Ţinând cont de datele pe care noi le avem în acest moment, luni, va fi grevă în toate unităţile de învăţământ din judeţul Olt în care Sindicatul Învățământului Preuniversitar Olt are grupe sau organizaţii afiliate. Reprezentăm peste 85% din numărul salariaţilor din judeţ. Practic, avem structuri sindicale în toate unităţile de învăţământ cu personalitate juridică. Toate deciziile vor fi luate de comitetele de grevă constituite la nivel naţional, din comitet făcând parte şi eu şi de comitetele judeţene", a afirmat el

Părinţii elevilor au fost deja notificaţi prin intermediul grupurilor de Whatsapp că nu va avea cine să-i supravhegheze pe cei mici, în ziua de luni, 22 mai. Totodată, părinţilor li se transmite că li se va comunica atunci când vor fi reluate cursurile.

„Stimați părinți,

Având în vedere faptul că peste 80% dintre cadrele didactice (din şcoală) sunt în grevă, vă anunțăm că nu putem asigura supravegherea elevilor în perioada grevei, începând cu data de 22 mai 2023. Vă vom anunța momentul reluării cursurilor!

Ne cerem scuze pentru inconvenientul creat și vă asigurăm că vom fi totdeauna alături de elevii noștri pentru a le asigura o educație de calitate!”, este mesajul trimis la una dintre cele mai mari şcoli din Slatina.

Sindicatele din învățământ au anunțat că intră în grevă generală începând de luni, 22 mai. Negocierile avute la Ministerul Educației și la Guvern pe tema majorărilor salariale din învățământ au eșuat.

Președintele Klaus Iohannis a reacționt miercuri și le-a dat dreptate dascălilor, despre care a sus că „trebuie plătiți la adevărata lor valoare”.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că Guvernul are deschidere spre dialog și că ar exista un plan pentru majorarea salariilor dascălilor, însă legea salarizării unitare nu poate fi făcută pe bucăţi – acum pentru profesori, apoi pentru o altă categorie salarială.