DSVSA Olt: De săptămâna viitoare pot fi solicitate avizele pentru înfiinţarea punctelor temporare de sacrificare a mieilor

Sacrificarea mielor la nivelul judeţului Olt se va putea face în cele două abatoare autorizate, din oraşele Scorniceşti şi Potcoava. În cazuri excepţionale, când distanţa de la fermă este prea mare pentru a se face deplasarea la abator, se poate aproba amenajarea unor spaţii temporare, în anumite condiţii de igienă, la solicitarea primăriilor. 

Sacrificarea mielor de Paşte se va face, la fel ca anul trecut, în cele două abatoare, din Scorniceşti şi Potcoava, dar şi în puncte de sacrificare autorizate temporar, la solicitarea primăriilor.

„Primăriile pot solicita centre temporare începând cu săptămâna viitoare. De obicei au fost solicitările care le ştim de fiecare dată. Vorbim de Balş, vorbim de Slatina, vorbim de Osica, au mai fost şi pe la Vâlcele şi Drăgăneşti-Olt mai puţin, Corabia, la fel, au cam renunţat în ultima perioadă.  

Noi încercăm să luăm din timp măsurile care se impun, să discutăm noi cu dumnealor, chiar să-i întrebăm dacă doresc organizarea unor astfel de puncte. Pe noi nu ne interesează ca acele puncte să îndeplinească condiţiile de funcţionare, iar populaţia să aibă de unde achiziţioneze miel şi să fie în condiţii de igienă”, a declarat doctorul din cadrul DSVSA Olt, Marius Iancu. 

Mai mult, mieii de paşte vor putea fi sacrificaţi şi în ferme sau la stâne avizate sanitar-veterinar, însă carnea nu va ajunge în pieţe, ci la consumatorul final, însă anul trecut nu au existat astfel de solicitări. 

În primul rând trebuie să fie un spaţiu care să permită igienizare. Nu cerem condiţiile dintr-un abator, dar condiţiile minime trebuie să le îndeplinească, adică o cameră în care se poate face o igienizare, dotată cu sursă de apă, persoana care desfăşoară activitatea de sacrificare şi ce să face acolo trebuie să aibă analizele medicale la zi şi să aibă un echipament de protecţie. 

În momentul în care se dă avizul noi suntem obligaţi să punem la dispoziţie personal sanitar-veterinar. Şi anul trecut a existat posibilitatea, dar nu am avut nicio cerere”, a spus Marius Iancu, cu privire la sacrificarea mielor la stâne. 

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt, dar şi Circumscripţiile Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din localităţile Balş, Caracal, Corabia, Drăgăneşti Olt şi Slatina, asigură permanenţa pe perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale .

Autorităţile recomandă consumatorilor să achiziţioneze produse alimentare specifice acestei perioade, numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, care sunt supuse controalelor sanitare veterinare, pentru a preîntâmpina apariţia îmbolnăvirilor  .

Sesizările sau reclamaţiile în domeniul siguranţei alimentelor pot fi făcute la numerele de telefon:  0372753837/ 0372753838.

În acest an, preţul unui kilogram de carne de miel va fi undeva la 35 de lei, potrivit crescătorilor de ovine din judeţ.