Doi elevi de la Liceul Tehnologic „PS Aurelian”, la selecţia pentru Olimpiada Națională WorldSkills de Bucătari

Doi elevi de la Liceul Tehnologic „PS Aurelian” Slatina vor participa la selecţia pentru Olimpiada Națională WorldSkills de Bucătari. Timp de cinci zile, concurenţii vor fi suspuşi unor probe practice, iar cel mai bun se va califica la faza internațională a competiției care se va desfășura în septembrie, în Franța, la Lyon. Participarea celor doi în această competiţie se datorează implementării  proiectului Education for Sustainable Cooking.

 

Liceul Tehnologic „Petre S. Aurelian” Slatina a implementat, în anul şcolar 2023-2024, la clasele din domeniul Turism și Alimentație, proiectul Education for Sustainable Cooking, un proiect adresat elevilor și profesorilor din învățământul profesional și tehnic, inițiat de Carrefour România și Fundația WorldSkills România, cu sprijinul Fundației Carrefour din Franța. În cadrul unității de învățământ proiectul este coordonat de către dir. adj. Urdeș Jenica și prof. Diță Dorina și implementat de către prof. Petrescu Nicolae și prof. Lăcraru Marinela Angelica.

Prin intermediul acestui proiect, o nouă disciplină de studiu a fost introdusă în liceul nostru, sub forma unui CDL. Această disciplină are ca scop formarea viitorilor profesioniști din domeniul restaurației, în acord cu principiile și practicile internaționale ale gastronomiei sustenabile. Noua disciplină îmbină noțiuni teoretice cu ore de instruire practică în restaurantele în care elevii desfășoară stagiile de pregătire practică”, a declarat dir. adj. Urdeș Jenica, coordonator proiect.

Prin intermediul proiectului Education for Sustainable Cooking vor fi create zece Centre de Excelență în domeniul gastronomiei sustenabile, în cadrul liceelor de specialitate, unde elevii, sub coordonarea profesorilor, au acces la resurse pentru activități practice de formare și curriculum aliniat la nevoile din industrie și la standardele internaționale din domeniu.

În mod prioritar, va fi urmărit parcursul elevilor, cu un accent deosebit pe dezvoltarea competențelor necesare și pregătirea pentru integrarea pe piața muncii.

Acest proiect reprezintă o oportunitate, pentru elevii noștri și pentru unitățile de alimentație partenere, de a implementa, pe plan local, normele de dezvoltare durabilă și principiile gastronomiei sustenabile.

Proiectul își are finalitatea în Olimpiada Națională WorldSkills de Bucătari, bazată exclusiv pe probe practice de concurs din domeniul gastronomiei sustenabile. Rolul olimpiadei este de a oferi recunoaștere celor care au atins nivelul de excelență în formarea profesională și de a sublinia  importanța acestor meserii pentru sănătatea societății și evidenția valoarea profesioniștilor din acest domeniu.

Liceul nostru va participa la selecția pentru faza Naționala a olimpiadei cu doi elevi Ionescu Daniel Mihai și Bosînceanu Mihai Alexandru” a declarat prof. Diță Dorina, coordonator proiect.

Faza Națională a Olimpiadei de Gastronomie Sustenabilă va fi la Timișoara. Timp de cinci zile elevii vor fi suspuși unor probe practice care vizeză observarea și evaluare abilităților și

competențelor concurenților. Cel mai bun elev se va califica la faza internațională a competiției care se va desfășura în septembrie în Franța la Lyon.