DOCUMENT. Prefectura a respins planul Primăriei Scorniceşti de a transforma în azil şcoala în care a învăţat Nicoale Ceauşescu

Prefectura Olt a dat peste cap planul administraţiei locale din Scorniceşti de a concesiona unei firme private, pentru a transforma în azil, şcoala în care a învăţat fostul dictator Nicolae Ceauşescu. Hotărârea iniţiată de primarul Daniel Tudor nu a primit avizul de legalitate pentru că nu a respectat legea.


 Prefectura Olt a transmis printr-o adresă că nu a fost respectată precedura concesionării și a fost încălcat Codul Administrativ, în astfel de situaţii fiind nevoie de un studiu de oportunitate şi de un aviz Administrația Națională a Rezervelor de Stat și al Statului Major General.


  • Foto DOCUMENT. Prefectura a respins planul Primăriei Scorniceşti de a transforma în azil şcoala în care a învăţat Nicoale Ceauşescu
  • Foto DOCUMENT. Prefectura a respins planul Primăriei Scorniceşti de a transforma în azil şcoala în care a învăţat Nicoale Ceauşescu


 Mai mult, Consiliul Local Scorniceşti trebuie să se reunească şi să revoce hotărârea dată, care a devenit nulă. În caz contrar, administraţia locală va fi chemată în instanţa de judecată.      

 „Faţă de cele prezentat, apreciem că actul administrativ este lovit de nulitate, motiv pentru care vă solicităm să supuneţi dezbaterii în Consiliul Local prezenta adresă şi să procedaţi la revocarea actului administrativ. Hotărârea de revocare va fi comunicată Instituţiei Prefectului-Judeţul Olt în vederea exercitării controlului de legalitate, în caz contrar, Instituţia Prefectului-Judeţul Olt va sesiza Tribunalul Olt-Secţia II Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal", se arată în adresa Prefecturii Olt.

 Consilierul local Ionuţ Pîrvu a fost cel care a semnalat neregulile privind intenţia de concesiune a primăriei, mai ales că suma pe care firma concesionară urma să o plătească era ridicolă: 1.000 euro pe an.

 „Clădirea fostului muzeu din Scornicești a fost concesionata ilegal unei firme din Pitești care dorea să facă aici un azil de bătrâni! Prefectura Olt a hotărât ca nu a fost respectată precedura concesionarii și a fost încălcat Codul Administrativ. Era nevoie de un STUDIU DE OPORTUNITATE și de un AViZ de la Administrația Națională a Rezerverelor de Stat și al Statului Major General, peste care primarul vizionar din Scornicești a crezut ca poate să "sară". SĂ NE AMINTIM, că, în luna mai, la inițiativa primarului Daniel Tudor, consilierii locali liberali au votat concesionarea clădirii fostului MUZEU, plus terenul aferent, pe o perioadă de 49 de ani, pentru incredibila sumă de 1000 de euro pe an, adică 420 de lei lună, unui așa zis investitor, pentru construirea unui azil privat! Eu și întreaga echipă a consilierilor locali PSD ne-am opus acestei concesionari, am votat împotrivă și am criticat public decizia primarului. Dacă ne raportam și la scandalurile cu afacerile acestor aziluri, de la nivel național, numite "Azilurile Groazei", aceasta acțiune ilegală a primarului Daniel Tudor ridica mari semne de întrebare!”, a scris Pîrvu, pe pagina sa de Facebook.


  • Foto DOCUMENT. Prefectura a respins planul Primăriei Scorniceşti de a transforma în azil şcoala în care a învăţat Nicoale Ceauşescu


 În apărare, primarul oraşului Scorniceşti Daniel Tudor a susţinut că s-a luat decizia concesionării imobilului deoarece o reabilitare a clădirii ar fi însemnat o cheltuială de aproximativ 10 miliarde lei vechi, adică jumătate din tot bugetul de investiţii al primăriei.

 În plus, edilul spune că „sunt mult mai multe lucruri necesare, în acest moment, decât muzeul”, adăugând că se va procupa să găsească un spaţiu mai mic pentru această activitate culturală.

 Sala de clasă a elevului Nicolae Ceauşescu, reconstituită în muzeu

Fost director al Muzeului Judeţean Olt, istoricul Aurelia Grosu, spune că în muzeul de la Scorniceşti exista o sală de clasă de pe vremurile în care Ceauşescu ar fi mers la şcoală, reconstituită de la bănci, la manuale şi alte rechizite.

 Totodată, în alte săli erau amenajate expoziţii cu piese aduse de la muzee din toată ţara.

 Ea a adăugat că, după Revoluţia din 1989, muzeele şi-au cerut exponatele înapoi. A rămas sala de clasă, însă administraţia locală nu s-a îngrijit să se conserve acele piese.

 Istoricul a opinat că ar fi un real câştig crearea unui circuit turistic care să includă casa în care s-a născut Nicolae Ceauşescu şi şcoala unde a învăţat fostul dictator.

 „Este un brand care ar trebui valorificat”, a conchis ea.