Descoperă tulburările staticii și dinamicii oculare și cum se pot trata

Ochii se numără printre cele mai importante organe ale corpului uman. Cu ajutorul acestora percepem ceea ce ne înconjoară. Din nefericire, există multe afecțiuni oculare ce pot prejudicia atât sănătatea cât și calitatea vederii. Mișcările (oscilatorii, orizontale, verticale, contorsionate, în resort) cadențate, spontane, de du-te-vino ale ochilor reprezintă un simptom al tulburării staticii și dinamicii oculare cunoscute sub numele de nistagmus.


Nistagmusul pendular prezintă amploare și ocurență identică. Nistagmus în resort implică deplasarea ochiului într-un sens lent (stadiul lent) și deplasarea în sens opus (stadiul rapid), nistagmusul fiind denumit în funcție de „faza rapidă”. Mai jos vei descoperi formele și tratamentul acestei afecțiuni.

Iată cele 3 tipuri de nistagmus și cum se pot trata

Putem vorbi despre mai multe tipuri de Nistagmus iar tratamentul afecțiunii poate varia în funcție de cauza și gravitatea simptomatologiei. Procedura chirurgicală este benefică musculaturii oculare și poate fi folosită în cazurile aparte de nistagmus. Scopul operației este de a aduce capul în poziția normală și de a reduce amplitudinea mișcărilor spontane.

Nistagmus infantil

Afecțiunea apare până la vârsta de 2-3 luni. Patologia poate fi legată de alte boli, precum albinismul, cataracta congenitală sau nervii optici insuficient dezvoltați. Copiii cu nistagmus au tendința de a înclina mereu capul și de a-l scutura. Ei au capacitatea de a-și muta privirea în orice direcție. Nu este nevoie de tratament pentru acest tip de nistagmus.

Nistagmusul prezintă efecte psihosociale semnificative. Cei care suferă de aceasta afecțiune pot întâmpina dificultăți atât în comunicare cât și în cadrul interacțiunilor sociale, afectându-le încrederea în sine și starea emoțională. 

Spasmus nutans

În general apare în intervalul șase luni - trei ani și de cele mai multe ori nu necesită tratament. Copiii experimentează de obicei sindromul spasmus nutans, o formă dobândită de nistagmus, în primii doi ani de viață. Trioul clinic este format din nistagmus, mișcările ritmice ale capul și torticolis. Atât torticollis cât și tendința de scuturare a capului reprezintă mecanisme compensatorii ce îmbunătățesc vederea prin reducerea frecvenței și asimetriei nistagmusului.

Pentru a distinge spasmul nutans de alte tipuri de nistagmus, ce pot provoca morbiditate și mortalitate, imagistica neurologică, electroretinografia și electrooculografia pot fi utilizate. Poți alege această clinică de oftalmologie din București pentru o evaluare completă și tratament adecvat. Pe Infosan.ro poți descoperi toate informațiile necesare. Pacientul, istoricul  medical și preferințele sale determină abordarea pe care medicul o va alege.

Nistagmus dobândit

Apare în timpul copilăriei târzii sau la maturitate. Deși cauza exactă nu este cunoscută, se crede că afecțiunea este corelată sistemului nervos central, abuzului de droguri sau alcool. Nistagmusul poate fi redus prin administrarea medicamentelor. În situații extrem de grave, chirurgul poate repoziționa muşchii globului ocular. 

Nu se poate vindeca nistagmusul prin intervenție chirurgicală, dar ajută la poziționarea confortabilă a capului, limitând mişcările ochilor. Deși chirurgia cu laser nu vindecă nistagmusul, aceasta poate îmbunătăți vederea și reduce simptomele.

Așadar, pentru te bucura de o viață mulțumitoare și plină de experiențe minunate, ochii trebuie menținuți sănătoși. Perceperea factorilor determinanți, simptomatologiei și tratamentului afecțiunilor oculare poate ajuta la prevenția dificultăților și la menținerea unei vederi sănătoase. Pentru a-ți menține ochii sănătoși, vizitează un oftalmolog cu regularitate, optând pentru măsurile preventive.