Deputaţii PSD Olt, Marius Iancu, Emil Albotă şi Cătălin Grecu, proiect împotriva anonimizării declaraţiilor de avere ale unor bugetari

Parlamentarii social-democrați din Olt, Siminica Mirea, Cătălin Grecu, Marius Iancu și Emil Albotă, s-au alăturat unui demers de atacare a Legii ANI, susținând că zeci de mii de angajați plătiți din buget depun cereri pentru a-și ascunde veniturile de taxele contribuabililor. În primele 10 luni ale anului 2022, Agenția Națională de Integritate (ANI) a primit 71.870 de cereri de anonimizare a veniturilor. Acești parlamentari au inițiat un proiect de lege care a fost deja adoptat de Senat și este în dezbatere în Camera Deputaților.

 Proiectul propus de senatorul Siminica Mirea și deputații Cătălin Grecu, Marius Lancu și Emil Albotă prevede că nu va mai fi permisă anonimizarea veniturilor pentru niciuna dintre categoriile menționate în Legea ANI privind declararea averilor și intereselor. Legea vizează transparența veniturilor obținute de persoanele cu funcții publice sau contractuale în instituții publice, autorități sau companii naționale la care statul este acționar majoritar.

Acest demers este considerat necesar pentru a asigura o transparență mai mare și pentru a satisface cerințele societății civile. De asemenea, proiectul de lege anulează orice dispoziții contrare, chiar dacă acestea sunt incluse în legi speciale.

 Printre cei care pot cere anonimizarea veniturilor se numără angajații instituțiilor din domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale (MApN, MAI, SRI, SIE și SPP), precum și cei din companiile deținute de statul român.