Cum scapi de mirosurile neplãcute din bucãtãrie - trucuri ingenioase

Chiar dacă gătim cu plăcere, mirosurile pe care le lăsăm în urmă nu sunt întotdeauna din cele mai plăcute. Iată câteva trucuri că să le îndepărtăm rapid! Când prăjeşti peşte, adaugă un cub de unt în tigaie, iar mirosul neplăcut nu va mai pune stăpânire pe bucătăria ta.
Ca să elimini mirosul de peşte de pe mâini, freacă-le cu zaţ de cafea şi apoi spală-te cu săpun. Scoţi mirosul de stătut din casă punând o bucată de jar într-o cratiţă, iar peste el, câteva ace de brad. Dacă în bucătărie miroase pregnant a varză sau prăjeală, caramelizează puţin zahăr într-o linguriţă, iar mirosul va dispărea. Curăţirea peştelui este o sarcina dificilă, dar şi neplăcută, din cauza mirosului persistent ce rămâne pe pielea mâinilor. Iată ce poate să-l elimine: după ce peştele a fost curăţat, se spală mâinile cu puţin oţet, după care se freacă cu lămâie. Pe piele se va impregna de data aceasta un miros plăcut de citrice, iar mirosul urât de peşte dispare.
 
Mirosul neplăcut al cuptorului cu microunde - Ai nevoie de jumătate de lămâie stoarsă, un bol rezistent la microunde şi puţină apă. Pune lămâia în bol, apoi toarnă apă, cât să umpli bolul pe jumătate. Lasă bolul timp de cinci minute, cu cuptorul pornit. Dacă mirosul încă mai persistă, mai lasă-l încă două minute.
 
Mirosul urat al hotei şi al hornului - Spală hota cu soluţie de oţet şi apă, apoi pune la fiert pe aragaz o oală cu apă, în care ai stors o jumătate de lămâie. Aburii de apă cu lămâie vor îndepărta mirosul neplăcut.
 
Coşul de gunoi - Pentru a evita mirosurile neplăcute care vin dinspre coşul de gunoi, pune câteva felii de lămâie pe fundul acestuia sau praf de bicarbonat.

Mirosul de prăjit - Pentru ea vita mirosul pregnant de ulei ars, înainte să îl pui la încins, pune în el o felie de măr. Când aceasta s-a înnegrit, este semn că trebuie să schimbi uleiul. După ce ai terminat de prăjit, aruncă imediat uleiul. Dacă mirosul persistă, pune la fiert o oală cu apă, oţet şi coji de portocală.
 
Mirosul de arsură - Pentru a elibera aerul de acest miros persistent, se poate recurge la o oală în care fierbe apă şi câteva felii de lămâie.
 
Mirosul de friptură - Pentru a se evita ca acest miros să invadeze toată casă se poate pune alături de aragaz un recipient ce conţine oţet. Pentru a împiedica pătrunderea mirosului de friptură în toată casa, existând riscul de a se imprima în stofe şi ţesături, în covoare şi haine, în canapele şi draperii, un remediu există: merele în friptură. Iată ce trebuie făcut: înainte de prăjirea legumelor, în tigaie se introduc câteva felii de măr, cu coajă cu tot. Nu doar friptura va avea un gust mai plăcut, lipsit de clasicul gust de prăjeală, dar mirosul de friptură nu se va mai răspândi în casă, aerul fiind chiar plăcut parfumat.
 
Mirosul din frigider - Aici se păstrează de toate, de la brânzeturi la fructe şi nu rare ori, atunci când deschidem uşa, ne întâmpină un miros neplăcut. Pentru eliminarea lui se poate pune în frigider o crăticioara cu o jumătate de lămâie: funcţionează că o sugativă cu putere ridicată de absorbţie, eliberând în acelaşi timp un iz proaspăt de citrice.
 
Mirosul neplăcut din tigaie lăsat de ceapă, ouă şi alte prăjeli - Chiar dacă sunt bine spălate şi limpezite după ce au fost folosite aceste alimente, tigăile pot rămâne cu un miros neplăcut. Ce trebuie să facem? Să adoptăm o metodă clasică de pe vremea bunicii, când nu avea la îndemână detergenţii performanţi de astăzi: după spălarea cu detergentul obişnuit şi limpezirea cu apă din abundenţă, se va freca tigaia (inclusiv marginile) cu o jumătate de lămâie. Mirosul dispare imediat.
 
Mirosul de conopidă - Este foarte tentantă mâncarea pe bază de conopidă, dar apare inhibiţia creată de mirosul fierberii ei, ce poate invada întreaga casă. Iată câteva remedii ce pot împiedică eliberarea acestui miros în timp ce fierbe conopidă: se adaugă la apa de fierbere două nuci spălate sau un cartof; se varsă o lingură de lapte în apă în care fierbe conopida: nu numai că dispare mirosul, dar gustul legumei va fi mai plăcut; se adaugă la apa de fierbere puţin oţet alb; se aşează miezul de la o felie de pâine imediat sub capac (eventual pus într-un săculeţ de tifon).
 
Mirosul de peşte - Datorită crescutei sale digerabilităţi, pentru conţinutul sau de proteine şi a valorii sale biologice ridicate, pentru prezenţa grăsimii omega 3 (anticolesterol), peştele se găseşte pe lista oricărui tip de dietă. În casă ar trebuie să se consume peste cel puţin de două ori pe săptămână, dar lucrul cel mai dificil rămâne mirosul urât impregnat pe cratiţele şi ţigăile unde a fost preparat. Ce se poate face? Se adaugă la apă şi la doza de detergent pentru vase puţină lămâie stoarsă şi ceea ce rămâne din lămâie. Când se spală aceste vase, se freacă interiorul cu o jumătate de lămâie. Mirosul de peşte de pe vase iese lesne dacă le freci cu felii de roşie. Mirosul de ceapă de pe vase dispare după ce le freci cu sare şi le clăteşti în apă cu sare. Mâinile nu-ţi mai miros a ceapă dacă le masezi câteva minute cu pastă de dinţi. Evită răspândirea mirosului de varză adăugând o linguriţă cu zahăr în oala în care urmează să o prepari.
 
Zeamă de lămâie în scurgerea de la chiuvetă - După cum ştii, cel mai uşor este să previi. Nu arunca în chiuveta de la bucătărie uleiul în care ai prăjit mâncare, deoarece grăsimea se va lipi de pereţii conductelor, va râncezi şi va emana un miros neplăcut. Ce putem face să scăpăm de el? O dată la 10-14 zile, toarnă în chiuvetă un litru de apă fiartă amestecată cu zeamă de la trei lămâi.
 
Condimente pentru mirosul de bucătărie - Prepararea anumitor mâncăruri lasă uneori un miros neplăcut, pe care nici chiar hota nu-l îndepărtează. Dacă găteşti peşte, adaugă puţin ghimbir în reţetă. Nuca pisată pusă în varză va absorbi mirosul caracteristic şi atât de neplăcut. Când foloseşti cuptorul, pune într-un colţ al acestuia coji de lămâie sau portocală învelite în folie de aluminiu. Când speli cuptorul, adaugă în apa de spălat zeamă de lămâie sau suc de portocale.
 
Bicarbonatul scoate fumul de ţigară - Oricât ai aerisi, mirosul de tutun persistă în casă pentru că se impregnează în mobilă şi pereţi. Poţi scăpa de miros ştergând mobilă cu o cârpă înmuiată în apă cu bicarbonat de sodiu. Pune pe fundul scrumierelor cuişoare sau scorţişoară amestecate cu puţin nisip.
 
Pune odorizant la gunoi - Principalul motiv pentru care spaţiul de depozitare al gunoiului miroase urât este mucegăirea alimentelor. Goleşte des găleată de gunoi, spăl-o cu apă rece şi detergent sau clor şi foloseşte saci menajeri. În locul în care ţii gunoiul poţi pune şi odorizante.
 
Cele mai simple şi ieftine trucuri - Aeriseşte şi cumpără flori! Este bine că, măcar o dată pe săptămâna, să cumperi un buchet de flori. Crinii miros cel mai bine şi-ţi pot împrospăta casa pentru mai multe zile. În fiecare dimineaţă şi seară aeriseşte bine camerele. Aerul proaspăt de afară va şterge orice urmă de miros stătut.
Sursa: www.infocs.ro