Conducere ilegală la Compania de Apă Olt, timp de aproape o lună. Omul lui De Mezzo, plăţi ilegale din fonduri europene

Primarul Slatinei Mario De Mezzo, printr-un Consiliu de Administrație incomplet, a numit ilegal conducerea Companiei de Apă Olt, care timp de aproape o lună a efectuat plăți din fonduri europene, provocând prejudicii și încălcând legea.


Timp de aproape o lună, conducerea Companiei de Apă Olt a funcţionat ilegal, fiind numită de un Consiliu de Administraţie incomplet, perioadă în care s-au efectuat plăţi din fonduri europene, cu încălcarea prevederilor legale

Informaţia a fost dezvăluită de preşedintele CJ Olt Marius Oprescu, după şedinţa de joi a forului judeţean. El a adăugat că ilegalitatea a fost sesizată organelor competente.

Oprescu a mai declarat că primarul Slatinei, în loc să își îndeplinească promisiunile electorale și să gestioneze corect municipiul, se folosește de atacuri politice pentru a distrage atenția de la incompetența sa, iar în mandatul său deja a fost deschis un dosar de corupţie. 

„Primarul Slatinei își păstrează linia cu care și-a început acest mandat, acela de a acoperi incompetența pe care o are în gestionarea municipiului Slatina și de a se rezuma la atacuri la ceilalți, ca să mute atenția de la faptul că într-un an de zile nu și-a onorat nici măcar una din promisiunile electorale cu care au câștigat alegerile pe Slatina, ci și de la gestionarea curentă a municipiului. Lucrurile arată în Slatina din ce în ce mai rău, iar el se ocupă doar de atacuri la noi, la adversari, la diverse persoane care nu sunt de acord cu el şi modul defectuos în care gestionează municipiul nostru. Vă aduc aminte că sunt de 13 ani în Consiliu Județean și nu am avut și nu am un dosar penal legat de fapte de corupție. În același timp, vă aduc aminte că actuala conducere a Primăriei Slatina, într-un an de zile, deja are un dosar de corupție care există. 

Cred că vor mai veni și alte dosare peste ei pentru că gestionează într-un mod total greșit, fără respectarea legii, călcând în picioare orice principiu legal de gestionarea banului public”, a declarat Marius Oprescu.

  • Plăţi ilegale – prejudicii însemnate

Pe perioada mandatului ilegal al conducerii Companiei de Apă Olt, au fost făcute plăţi din fonduri europene, creându-se prejudicii însemnate.

„Dacă vreți să vă dau exemplu, este un caz în care cu siguranță lucrurile nu vor rămâne așa și mi se pare foarte grav. Este vorba despre numirea, timp de aproape o lună de zile, cam trei săptămâni mai exact, a unei conduceri ilegale la Compania de Apă Olt. Să nu uităm că în lipsa unui consiliu de administrație cu cvorum, numirea directorilor s-a făcut ilegal, iar ilegalitatea a persistat timp de trei săptămâni. Lucru ce a produs prejudicii prin plata de fonduri europene, gestionarea, plăţilor făcute pe fonduri europene, în aceste trei săptămâni în care conducerea Companiei de Apă Olt a fost numită ilegal. Lucru pe care în momentul de față încearcă să-l acopere”, a declarat Marius Oprescu. 

El a reiterat că au fost făcute numiri ilegale pentru a completa consiliul și a numi directori, fără avizul necesar. Situația a fost sesizată mai multor instituții, iar Oprescu afirmă că aceste fapte nu vor rămâne fără consecințe.

„Nu cred că lucrurile vor rămâne așa. Am făcut toate demersurile necesare către Ministerul Fondurilor Europene care gestionează fondurile europene pe care Compania de Apă le-a luat de acolo și pe care le gestionează. Am anunțat AMEPIP, agenția națională care se ocupă de guvernanța corporativă în ceea ce privește societățile publice.  Am anunțat ANRSC-ul, care gestionează companiile care oferă servicii publice. Am anunțat Registrul Comerțului. 

Toate aceste lucruri nu vor rămâne fără efect. Rețineți, timp de trei săptămâni, Compania de Apă Olt a avut o conducere ilegală. Perioada în care s-au semnat foarte multe plăți pe fonduri europene. Vorbesc de perioada de la expirarea mandatului Consiliului de Administrație trecut și numirea unui nou Consiliu de Administrație. S-a întâmplat în primăvara aceasta. Au avut doar trei membri în Consiliul de Administrație, iar Consiliul de Administrație este format din șapte membri. Atât timp cât ai trei membri, spune și legea și statutul companiei că nu poți funcționa până nu ai cel puțin patru membri. În acea perioadă, au mai numit ilegal încă un membru ca să facă patru și în urma acestor numiri au pus directorii Companiei de Apă Olt. Lucru care este ilegal, ca să fie clar”, a conchis Marius Oprescu.