Mânată de dorinţa de a găsi o soluţie pentru un gard împrejmuitor pentru un perimetru destul de mare, am început să caut o soluţie ieftină. Şi am găsit-o în doar câteva săptămâni. Am făcut calcule peste calcule! Cu gard zidit, cu fundaţie, mă costa foarte mult, peste două sute de milioane lei vechi! O altă variantă ar fi fost cea din plăci, însă şi aceasta ar fi foarte scumpă, mult peste bugetul meu! Mi-ar fi plăcut şi un gard din lemn, este rustic, îmi transmite căldură, însă şi acest material este excesiv de scump pentru o locaţie în zona rurală, unde lungimea terenului este de peste 47 de metri, iar lăţimea de 27 de metri.
Şi când îmi pierdusem speranţa, am găsit varianta salvatoare! Bineînţeles, ea este oferită tot de natură. Un prieten mi-a povestit despre salcia energetică! Nu cunoşteam termenul! Am dedus doar că are un profil industrial. Apoi am început să citesc zeci de materiale despre această salcie energetică şi am învăţat chiar cum îmi pot face un gard. Această salcie energetică este un produs realizat de suedezi, care creşte aproximativ trei-trei centimetri jumătate pe zi. M-a surprins şi pe mine viteza de creştere a acestei plante, însă am înţeles că ea ar fi realizată în laborator.
Practic, în doi ani de la plantarea butaşilor, planta poate ajunge la peste doi metri înălţime. Salcia energetică a fost adusă şi în ţara noastră în urmă cu câţiva ani, mai multe societăţi deţinând hectare întregi cu această plantă, pentru că atunci când ajunge la maturitate ea este recoltată şi transformată în peleţi. Mai multe primării din ţară au ales să planteze salcia energetică în apropierea şoselelor ca parazăpezi.
Deci aceste mlădiţe, ce ajung în câteva luni la peste un metru înălţime, pot avea multiple întrebuinţări. Eu voi folosi salcia energetică pe post de gard. Voi monta butaşi la limita proprietăţii şi sper să am un gard viu. Pe de altă parte, în doi ani pot avea foarte multe nuiele pe care le-aş putea folosi pentru a împleti un gard, asemănător celor din zona de munte. Salcia energetică se plantează în primăvară, iar un butaş costă puţin peste un euro cent. Sunt foarte multe firme în ţară care trimit astfel de butaşi prin curier, plata fiind efectuată la primirea coletului. Este important să prinzi o astfel de salcie, pentru că apoi o poţi multiplica.
Sunt extrem de curioasă dacă voi reuşi să realizez acest proiect! Ideea este că îmi plac provocările! Sper să dau apoi tonul în comună, iar toţi localnicii să-şi facă gard viu din salcia energetică sau gard din nuielele obţinute de la această plantă ce creşte miraculos.