Specialistul de la Spitalul Slatina spune că părinţii sunt foarte speriaţi atunci când îşi văd copiii că se deplasează cu dificultate, mai ales că afecţiunea poate fi confundată uşor cu altele mult mai grave.
„În sezonul virozelor, sinovita tranzitorie este destul de frecventă, unul din cinci copiii este afectat. În urma unei răceli, a unei viroze, micuţul şchioapătă, are un deficit de mers, iar părinţii îl aduc la o consultaţie. Am chiar şi două-trei cazuri pe zi cu sinovită tranzitorie. Această afecţiune poate fi confundată uşor cu boli grave şi de aici părinţii se sperie. Când îşi foloseşte mai intens piciorul, atunci se observă deficitul de mers, dar practic inflamaţia este de când a apărut viroza. Este posibil ca la unii copii să reapară atunci când răceşte din nou, dar nu este o regulă. Din acest motiv şi afecţiunea se numeşte tranzitorie, pentru că apare şi dispare”, a spus medicul Gabriel Dorobanţu.
În urma evaluării şi uneori a investigaţiilor imagistice, medicul exclude afecţiunile grave. Tratamentul pentru sinovita tranzitorie este unul banal, iar medicii recomandă doar antiinflamatorii şi repaus la pat.
„Când vede copilul cu o deficienţă de mers, părintele trebuie să vină cu el la specialist, mai ales dacă acest episod este însoţit şi de febră sau rigiditate articulară. Noi excludem alte afecţiuni, iar dacă este cazul facem şi alte investigaţii, de regulă radiografie, analize de laborator, căutăm probe inflamatorii. De regulă, copiii ajung la noi după ce sunt trimişi de pediatru. Tratamentul este banal, practic trebuie tratată cauza. Cel mai important este ca articulaţia să fie pusă în repaus, adică copilul să stea cât mai mult în pat, şi administrarea unui antiinflamator pe care îl tolerează. În cazurile mai grave, lichidul de la şold se poate infecta, mai ales dacă copilul are o imunitate deprimată. Când apar astfel de evenimente, părintele trebuie să-l urmărească, să observe dacă articulaţiile şodului se încălzesc sau apar modifcări în starea copilului. Pot fi afectate şi alte articulaţii ale corpului”, a conchis medicul Gabriel Dorobanţu.
Sinovita tranzitorie este o inflamaţie uşoară, cu acumularea unei mici cantităţi de lichid la nivelul articulaţiei şoldului, care dispare de la sine fără a lăsa sechele. Copilul se recuperează complet după o săptămână sau chiar mai mult după debutul primelor simptome.