Condamnare cu suspendare în cazul unui accident produs pe trecerea de pietoni, în zona Parcului Tineretului din Slatina. Un copil de doi ani a murit în urma impactului

Doar o pedeapsă cu suspendare au decis judecătorii pentru şoferul în vârstă de 54 de ani, din Scornicești, care în toamna anului 2021 a lovit cu maşina pe trecerea de pietoni, în Slatina, o femeie din Valea Mare și pe nepotul acesteia în vârstă de doi ani, copilul murind la spital.


Accidentul s-a produs pe bulevardul A.I. Cuza din Slatina, pe trecerea de pietoni din zona Parcul Tineretului.  În urma impactului, femeia în vârstă de 60 de ani, din Valea Mare, şi nepotul său, în vârstă de doar doi ani, au ajuns la spital. Din păcate, copilul a decedat la unitatea spitalicească.

 Anchetatorii reţin că şoferul nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, având la momentul impactului o viteză de 67,86 km/h, faţă de limita legală de 50 de km/h şi a observat în scurt timp şi la mică distanţă persoanele vătămate, care s-au angajat în traversarea bulevardului A. I. Cuza, pe marcajul pietonal, semnalizat corespunzător, motiv pentru care nu a mai putut evita impactul şi i-a acroșat cu partea stânga-față a autoturismului.

 Conducătorul auto nu se afla sub influența alcoolului în momentul producerii accidentului.

 A acuzat lipsa de vizibilitate, la volan

 În cadrul procesului, bărbatul şi-a recunoscut fapta. Şoferul a fost condamnat la doi ani şi trei luni de închisoare cu suspendare, magistaţii Judecătoriei Slatina reţinând că acesta nu a avut vizibilitate din cauza zonei verzi.

 „Potrivit expertului, pe aceste tipuri de zone semnalizate ca treceri de pietoni, conducătorii de vehicule în mod obligatoriu trebuie să acorde prioritate de trecere pietonilor aflaţi în traversarea străzii cu menţiunea că traseul în traversare a bulevardului, urmat de cei doi pietoni, pe marcajul pietonal de pe benzile 2 și apoi 1 spre ####, este vizibil clar pentru șoferi doar când pietonii încep deplasarea pe banda 2, zona verde fiind foarte înaltă și maschează deplasarea pietonilor pe spațiul verde dintre sensurile de mers”, arată instanţa.

 Pe de altă parte, judecătorii arată că deşi este din Scorniceşti, bărbatul era familiarizat cu zona, aşa că trebuia să ştie că nu trebuie să meargă cu viteză, având în vedere că urma o trecere pentru pietoni.

 Decizia nu este definitivă

Daune morale pentru părinţi şi bunici

 Magistraţii Judecătoriei Slatina au dispus ca firma de asigurări să plătească daune materile şi morale familiei micuţului în vârstă de doi ani, mort în urma accidentului:

  •  mama victimei  - 1.453,20 lei (daune materiale), 50.000 de euro (daune morale);
  • tatăl victimei - 6.666,47 lei (daune materiale), 50.000 de euro (daune morale);
  • bunicul matern al victimei - 20.000 de euro (daune morale);
  • bunicul patern al victimei - 20.000 de euro (daune morale);
  • bunica paternă a victimei - 20.000 de euro (daune morale).