Comisia Europeană a anunțat oficial încheierea MCV pentru Bulgaria și România

Comisia Europeană încheie în mod oficial Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru Bulgaria și România, se arată într-un comunicat al instituției. MCV a fost introdus la aderarea Bulgariei și a României la Uniunea Europeană în 2007 ca măsură tranzitorie pentru a facilita progresele în domeniile reformei judiciare și luptei împotriva corupției, precum și în ceea ce privește criminalitatea organizată în cazul Bulgariei. 


În prezent, Comisia a abrogat cele două decizii care au instituit acest mecanism.

Președintele Ursula von der Leyen a declarat: „Aș dori să felicit Bulgaria și România pentru progresele semnificative pe care le-au înregistrat de la aderarea lor la UE. Statul de drept este una dintre valorile noastre fundamentale comune ca Uniune, iar ambele state membre au realizat reforme importante în ultimii ani. Astăzi recunoaștem aceste eforturi prin eliminarea MCV. Lucrările pot continua acum în cadrul ciclului anual privind statul de drept, ca pentru toate statele membre”, potrivit g4media.ro.

De la începutul MCV, în 2007, Comisia a prezentat periodic rapoarte privind progresele înregistrate în ceea ce privește reformele relevante în Bulgaria și România. În octombrie 2019, Comisia a publicat ultimul său raport MCV privind Bulgaria, iar în noiembrie 2022, ultimul raport privind România. Pentru ambele state membre, Comisia a concluzionat că acestea și-au îndeplinit în mod satisfăcător obligațiile stabilite în cadrul MCV la momentul aderării la Uniune și că trebuie să continue să depună eforturi pentru a pune în aplicare angajamentele specifice enumerate în concluziile rapoartelor. Această activitate a fost finalizată în iunie 2023.

La 5 iulie 2023, Comisia a informat atât Consiliul, cât și Parlamentul European cu privire la intenția sa de a încheia în mod oficial MCV pentru Bulgaria și România, după ce toate angajamentele specifice enumerate în concluziile rapoartelor MCV fuseseră deja puse în aplicare. În conformitate cu deciziile de instituire a mecanismului, MCV se încheie atunci când toate obiectivele de referință sunt îndeplinite în mod satisfăcător. Deciziile de astăzi reflectă concluzia Comisiei potrivit căreia acest lucru este acum valabil pentru ambele state membre.

Comisia așteaptă cu nerăbdare continuarea cooperării cu Bulgaria și România în cadrul ciclului anual privind statul de drept, la fel ca pentru toate statele membre.