Ce s-a ales de dosarul PENAL al deputatului Gigel Sorinel Ştirbu privind comerţul de alcool contrafăcut şi ţigări? Cu ani în urmă, DIICOT descindea la firma actualului şef al PNL Olt

În perioada în care ocupa funcția de secretar de stat în Ministerul Culturii și Cultelor, în Guvernul Tăriceanu, presa a relatat despre descinderile procurorilor DIICOT la firma George's din Slatina, deținută de Gigel Sorinel Știrbu, în prezent deputat şi preşedinte al PNL Olt. În urma percheziţiilor, au fost confiscate tone de alcool contrafăcut și sigilate mai multe depozite de băuturi alcoolice și țigări aparținând firmei liberalului. Ce urmări a avut controlul pentru Ştirbu, care de curând era cumătru al premierului Călin Popescu Tăriceanu?

Conform surselor, alcoolul în cauză a fost dat în custodie Vămii Slatina. Cu ocazia deplasării la Slatina, reprezentanţii DIICOT au mai sigilat şi unele depozite de băuturi alcoolice şi ţigări, unele dintre ele aparţinând firmei amintite, altele închiriate de aceasta. 

Controlul procurorilor bucureşteni s-a făcut în mare taină, la o sesizare anonimă venită de la Slatina. Cel care a redactat sesizarea a făcut referire la faptul că, deşi multe firme din reşedinţa Oltului comercializează alcool şi ţigări de contrabandă, doar o mică parte dintre ele e controlată de poliţişti sau reprezentanţi ai Gărzii Financiare Olt, şi amendată. 

Persoana în cauză a precizat faptul că firmele controlate şi sancţionate pentru comercializarea de produse accizabile fără documente de provenienţă se aprovizionau de la Craiova, cele pe care oamenii legii se făceau că nu le văd, luând marfa din Slatina de la o anumită firmă protejată.

Presa vremii scria că procurorii au mers direct la firma care era menţionată în reclamaţie că făcea comerţ cu alcool şi ţigări de contrabandă. Au procedat conform legii, confiscând toată băutura fără documente de provenienţă, în ciuda faptului că auziseră ei că aparţine unui şef din politica locală. 

Ce nu au ştiut procurorii este faptul că persoana în cauză nu era doar şef prin politica locală, ci ministru în funcţie şi cumătru cu premierul Tăriceanu. Odată pus sigiliul şi dată marfa în custodia Vămii Slatina, aflată şi ea în subordinea Ministerului Finanţelor şi Economiei, procurorii DIICOT au mai aruncat o privire şi pe la alte depozite mai mici ale firmei George‘s şi pe la unele închiriate de aceasta. 

Amintirile...

După o scurtă perioadă în care a îmbrăcat hainele preoţeşti, Ştirbu a intrat în afaceri. Şi-a făcut firma George’s, având ca obiect de activitate principal comerţul cu alcool. 

Odată intrat în afaceri, el şi-a dat seama că ar fi bine să intre şi în politică. Primul pas a fost făcut către ApR. După fuziunea acestui partid cu PNL, Gigel Ştirbu a devenit urmaş al Brătienilor cu acte în regulă. 

Pentru că Alianţa DA nu a reuşit, după scrutinul din 2004, să trimită în Parlament trei deputaţi, Ştirbu şi-a văzut spulberat visul de a deveni deputat. 

Tânăr, carismatic şi susţinut puternic de colegii de partid, el a ajuns subprefect de Olt. A stat în funcţie până ce liberalii i-au izgonit pe cei de la PD din Guvern. 

Atunci, cumătrul Tăriceanu l-a numit ministru secretar de stat la Ministerul Culturii şi Cultelor. Ba, mai mult, la comentariile răutăcioase făcute de mass-media cu ocazia numirii lui Ştirbu în funcţia de ministru, Tăriceanu a fost nevoit să îi ia apărarea printr-o declaraţie de presă.

În 2013, pentru o scurtă perioadă, a fost ministru al Culturii. 

De Mezzo: Domnul Ştirbu are nişte probleme de imagine foarte grave

În 2019, actualul preşedinte al PNL Slatina, Mario de Mezzo, s-a declarat împotriva cooptării deputatului Gigel Ştirbu în echipa sa de campanie, pe când era candidat al formaţiunii la Primăria Slatina.

De Mezzo declara că Gigel Ştirbu are grave probleme de imagine, referindu-se la lăgătura de cumetrie cu cel devenit între timp preşedinte al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

„Gigel? Domnul Ştirbu… nu! Răspunsul la întrebarea asta este nu! Domnul Ştirbu are nişte probleme de imagine foarte grave. Pentru că în momentul de după citirea moţiunii de cenzură, a douza zi, Călin Popescu Tăriceanu a ieşit în Parlament şi a spus «moţiunea de cenzură a fost citită de finul meu», din punct meu de vedere, asta este o problemă de imagine foarte gravă. Şi, domnul Gigel Ştirbu, are nevoie să-şi clarifice, în primul rând, situaţia dumnealui şi aceste probleme, după care putem să stăm de vorbă, să evaluăm posibilitatea de a face echipă împreună”, declara Mario de Mezzo.