Câte testări cu cele două aparate DrugTest au făcut poliţiştii olteni, de la începutul anului. Ce indică rezultatele?

Doar două aparate DrugTest există în dotarea poliţiştilor din judeţul Olt, potrivit unui răspuns oficial remis de IPJ Olt.


În aceste condiţii, poliţiştii olteni au testat 80 de şoferi, de la începutul anului, aproape 30 dintre aceştia fiind depistaţi pozitiv.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Olt există două aparate DrugTest, care au o vechime de 4 ani, intrând în dotarea instituției noastre în anul 2019.

Structurile rutiere care au în dotare cele două aparate DrugTest sunt Serviciul Rutier Olt și Biroul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Slatina. Menționăm că aparatele drugtest se află permanent în dotarea lucrătorilor din cadrul structurilor menționate și sunt folosite atât pe zonele de competență a acestor structuri, cât și pe alte zone de competenţă ce aparțin altor structuri rutiere în cadrul acțiunilor cu forțe mărite desfășurate săptămânal.

În perioda 01.01.2023-12.09.2023, la nivelul I.P.J. Olt au fost efectuate 80 de testări ale conducătorilor auto cu aparatul drugtest, 29 dintre acestea indicând prezența unor substanțe psihoactive în organism”, se arată în comunicarea oficială remisă de IPJ Olt.

INML n-are termen legal pentru prelucrarea probelor recoltate de la şoferii pozitivi la DrugTest

Conform procedurii, şoferilor testaţi pozitiv cu aparatul DrugTest li se recoltează şi probe biologice, acestea fiind trimise către INML. Rezultatul însă vine foarte greu, perioadă în care şoferilor li se suspendă dreptul de a conduce pe drumurile publice, chiar dacă este vorba despre un rezultat „fals pozitiv”.

„Trusele standard ce conțin mostrele biologice recoltate sunt transmise la Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici București. Termenele de înaintare a buletinelor de analiză toxicologică nu sunt încadrate de prevederile legale.

În conformitate cu prevederile art. 113 alin. 1, lit. g) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată cu modificările și completările ulterioare: permisul de conducere se restituie titularului în baza rezultatului analizei mostrelor biologice realizate în instituţiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absenţa în organism a substanţelor psihoactive”, mai transmite IPJ Olt.

În solicitarea adresată IPJ Olt am solicitat şi o statistică referitoare la numărul probelor biologice infirmate de INML. N-am primit însă un răspuns.