Cătălin Grecu (PSD), printre iniţiatorii modificării Legii arendei

Legea arendei a fost depusă în Parlamentul României în procedură de urgență, marcând un moment mult-așteptat de către fermierii care lucrează terenuri în baza contractelor încheiate cu proprietarii de terenuri. Printre iniţiatorii modificărilor legislative se numără deputatul PSD Olt, Cătălin Grecu.

Legea arendei a fost depusă și înregistrată  de un grup de parlamentari. Lista inițiatorilor este deschisă de către președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, deputatul PSD Florin Barbu, și de către ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, de asemenea deputat PSD. Lista inițiatorilor se continuă cu parlamentarii Paul Stănescu (seantor PSD), Siminica Mirea (senator PSD), Laura Vicol Ciorbă (PSD), Alina-Elena Tănăsescu (deputat PSD), Emil Dumitru (deputat PNL), Daniel Constantin (deputat PNL), Marius Iancu (deputat PSD), Ion-Cătălin Grecu (deputat PSD), Emil Albotă (deputat PSD), Aurel Bălășoiu (deputat PSD), Raluca-Giorgiana Dumitrescu (deputat PSD), Nicu Niță (deputat PSD), Adrian Alda (deputat PSD), Remus Munteanu (deputat PSD), Călin-Gheorghe Mătieș (senator PSD), Ion Rotaru (senator PSD), Lucian Trufin (senator PSD) și Constantin Bîrcă (deputat PSD).

Noua lege a arendei se instituie ca durata arendării să fie de minimum 10 ani pentru a asigura o predictibilitate și stabilitate în această materie.

”Durata minimă obligatorie se impune ca urmare a dreptului, cât și a obligației arendașului de a investi în teren, ori orice investiție se face într-un context de stabilitate, fiind imperios necesară o perioadă de amortizare a investițiilor. Astfel, se urmărește dezvoltarea în domeniul agriculturii, ori dezvoltarea este condiționată de accesarea de fonduri europene, de contractarea creditelor bancare, de investiții pe termen mediu și lung, toate acestea impunând o stabilitate, care se poate asigura doar prin impunerea unei durate minime a contractelor de arendare. În România există o nouă categorie de investitori, neimplicați în mod tradițional în sectorul agricol, alcătuită din traderi individuali și fonduri de investiții”, se arată în nota de fundamentare a inițiativei legislative.