Care pot fi cauzele frecvente ale durerii la nivelul gâtului?

Durerea la nivelul gâtului este o problemă relativ comună, cu care oricine se poate confrunta la un moment dat și care, în funcție și de cât de severă este, poate afecta semnificativ calitatea vieții. Cauzele apariției sale sunt multiple și variate. În acest articol îți vom vorbi despre câteva dintre cele mai frecvente.


Postura incorectă

Postura incorectă este una dintre cele mai comune cauze ale durerii la nivelul gâtului, în special pentru persoanele care petrec mult timp stând pe scaun, la birou, în fața calculatorului, sau utilizează excesiv dispozitive precum telefonul mobil ori tableta. Este unul dintre motivele pentru care se insistă atât de mult pe importanța adoptării unei posturi corecte. Fie că stai așezat sau în picioare, încearcă să te asiguri că urechile, umerii și șoldurile tale formează o linie dreaptă. 

Când lucrezi la un computer sau laptop, asigură-te că ecranul este poziționat la nivelul ochilor și că tastatura și mouse-ul se află și ele la o înălțime potrivită. Folosirea unui scaun ergonomic poate contribui, de asemenea, la prevenirea durerilor de gât. Dacă folosești un dispozitiv mobil, ține capul drept și plasează telefonul sau tableta la nivelul ochilor, astfel încât să nu fie nevoie să-ți îndoi gâtul pentru a le putea privi. Nu uita să faci pauze scurte din când în când.[2]

Hernia de disc cervicală

Un disc intervertebral este o structură cartilaginoasă compusă din trei componente: un nucleu pulpos interior, un inel fibros exterior și plăci terminale care ancorează discurile de vertebrele adiacente. Atunci când o parte sau tot nucleul pulpos iese prin inelul fibros, comprimând rădăcinile nervilor spinali, vorbim despre hernie de disc. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive, inclusiv pe fondul procesului natural de îmbătrânire sau ca urmare a unui traumatism. Este o problemă ce tinde să apară mai des după vârsta de 30 de ani și care pare să afecteze în special femeile. 

Hernia de disc cervicală se manifestă adesea prin dureri la nivelul gâtului, însoțite și de simptome precum amorțeală sau furnicături la nivelul umărului sau al brațului și slăbiciune musculară. În cazurile mai severe, pot apărea inclusiv probleme cu coordonarea și echilibrul. Tratamentul herniei cervicale depinde de severitatea afecțiunii și de simptomele pacientului, putând include terapie fizică, medicamente antiinflamatoare, modificări ale stilului de viață și, în cazuri severe, intervenții chirurgicale.[4]

Traumatismele 

Traumatismele pot fi surse importante de dureri la nivelul gâtului. Printre cele mai comune tipuri de traumatisme se numără accidentele auto, în special cele care implică leziuni cervicale, căderile, impactul direct în sporturi de contact și leziunile cauzate de mișcări bruște sau greșite. Aceste evenimente pot provoca întinderea sau ruperea ligamentelor și mușchilor gâtului, precum și posibile leziuni ale discurilor sau vertebrelor cervicale.

În funcție de cauza lor, durerile de gât care apar în astfel de cazuri mai pot fi însoțite de simptome precum rigiditatea gâtului, durerile de cap sau amețelile. Tratamentul poate presupune administrarea de analgezice, reducerea activităților fizice și kinetoterapie.[3]

Spondiloza cervicală

Spondiloza cervicală este o afecțiune degenerativă a coloanei vertebrale cervicale, care afectează discurile intervertebrale, vertebrele și articulațiile gâtului, frecventă la persoanele în vârstă. În majoritatea cazurilor, nu provoacă simptome, dar, când apar, acestea includ durerea și rigiditatea la nivelul gâtului. 

Pe lângă vârsta înaintată, alți factori de risc pentru spondiloza cervicală sunt ocupațiile ce presupun mișcări repetitive ale gâtului sau poziționarea incomodă a acestuia, leziunile la nivelul gâtului, fumatul, dar și istoricul medical familial. Tratamentul spondilozei cervicale poate include medicamente, terapia fizică și, în cazuri severe, intervențiile chirurgicale.[1]  

Durerile la nivelul gâtului pot apărea din diverse motive, inclusiv cele menționate mai sus. Singurul care poate stabili cu certitudine care este cauza acestora este medicul. Dacă te confrunți adesea cu dureri de gât, sunt severe sau au început să se agraveze, este timpul să te programezi la un consult de specialitate. 

Bibliografie: 

1. „Cervical Spondylosis - Symptoms and Causes”, Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervical-spondylosis/symptoms-causes/syc-20370787. Accessed 18 Apr. 2023.

2. „Neck Pain - Symptoms and Causes”, Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/neck-pain/symptoms-causes/syc-20375581. Accessed 18 Apr. 2023.

3. „Neck Pain – Causes, Diagnosis and Treatments”, Aans.org, 2023, www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Neck-Pain. Accessed 18 Apr. 2023.

4. Samir Sharrak, and Yasir Al Khalili. „Cervical Disc Herniation”, Nih.gov, StatPearls Publishing, 29 Aug. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546618/. Accessed 18 Apr. 2023.