Brutărie din Scorniceşti, amendată pentru munca la negru

ITM Olt a amendat, în luna decembrie, cu 40.000 de lei, o societate de panificaţie din Scorniceşti, depistată cu două persoane care munceau fără contract de muncă.

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat, în luna decembrie, 160 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.

Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură. 

„În urma controalelor efectuate, s-au identificat 139 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 57 sancțiuni, din care 51 avertismente și 6 amenzi în valoare totală de 70.000 lei.

În luna decembrie 2021, inspectorii de muncă au identificat 2 persoane care desfășurau muncă nedeclarată în cadrul unui angajator din localitatea Scornicești, obiect activitate Panificație, amenda aplicată fiind de 40.000 lei”, transmite ITM Olt. 

Cele mai frecvente deficiențe în timpul controalelor au fost: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție; neefectuarea controlului medical periodic.