Azil de bătrâni ilegal, descoperit în comuna Văleni. Vârstnicii, relocaţi sau luaţi de familie

Un azil de bătrâni care funcţiona ilegal în comuna Văleni din judeţul Olt a fost descoperit de autorităţi, în urma controalelor dispuse de premierul Marcel Ciolacu în toată ţara. Beneficiarii acestui centru au fost relocaţi în alte centre sau au fost luaţi de aparţinători.

Prefectul judeţului Olt, Florin Homorean, a declarat luni în cadrul unei conferințe de presă că respectivul centru funcţiona în clădirea unei foste şcoli, care a fost concesionată de primărie, şi nu avea autorizaţie sanitară de funcţionare, autorizaţie sanitar-veterinară şi nici autorizaţie pentru stingere incendiu.

Mai mult, firma care are centrul depusese documentele pentru obţinerea acestor autorizaţii chiar în dimineaţa controlului.

„Totodată, în cazul unui centru privat, am luat măsura suspendării activităţii. A fost o măsură dispusă de către Direcţia de Sănătate Publică, interzicerea temporară a activităţii şi aplicarea unei amenzi de 40.000 lei, în cazul Centrului pentru persoane vârstnice de la Văleni, întrucât furnizorul de servicii sociale nu obţinuse autorizaţie sanitară de funcţionare, de asemenea nu avea nici autorizaţie sanitar-veterinară şi nici autorizaţie pentru stingere incendiu”, a declarat Florin Homorean.

Beneficiarii centrului din Văleni erau aduşi de la un centru din judeţul Argeş, deţinut de aceeaşi firmă. Cei mai mulţi dintre ei s-au întors acolo, iar trei au fost luaţi acasă de familii.

„Nu am avut în Olt situaţii prezentate şi expuse pe larg în ceea ce priveşte situaţia din Ilfov. Deci nu am constatat persoane maltratate, persoane care să fi fost scoase forţat la muncă sau imobilizate în pat. Chiar şi în cazul centrului unde s-a suspendat activitatea, condiţiile erau bune, dar neavând actele legale pentru funcţionare, am luat decizia suspendării activităţii. Cele 14 persoane rezidente în acest centru au fost relocate: 10 s-au întors din centrul din care au venit, un centru din Argeş, o persoană a fost relocată în Slatina, era o persoană cu domiciliul în Grădinile, iar trei persoane au fost luate de către aparţinători”, a mai afirmat prefectul.

Cum s-a aflat despre centrul ilegal

Centrul pentru îngrijirea persoanelor vârstnice din Văleni funcţiona de şapte zile, atunci când a fost depistat de comisia de control, pe baza informaţiilor obţinute de poliţie.

 „Avem poliţişti în tot judeţul şi am aflat de la dânşii. Informaţia o aveam cumva din surse, din vorbe, iar dumnealor ne-au confirmat. Nu a fost pe lista iniţială a AJPIS pentru că nu avea acea licenţă de funcţionare. Funcţiona de o săptămână”, a mai afirmat Homorean.

Amenzi de peste 155.000 lei

Toate centrele rezindenţiale de îngrijire a persoanelor care funcţionează în judeţul Olt au fost controlate, săptămâna trecută, de o comisie formată din reprezentanţi ai DSP, DSVSA, AJPIS şi ISU.

Faţă de centrele care se aflau în evidenţele Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), echipele de control au găsit trei centre private.

Au fost aplicate amenzi în valoare totală de 155.500 lei.

„În săptămâna precedentă, am efectuat controale în 64 de centre. Iniţial, pe lista de la AJPIS Olt erau 60 de centre, am mai indetificat trei centre private, la nivel judeţean. Dintre cele 64 de centre, 61 sunt publice, cu finanţare publică, 59 în  administrarea DGASPC Olt, iar două unul în Caracal şi celălalt în Corabia sunt administrate de administraţiile locale, acele centre medico-sociale. Deci mai aveam trei centre private, unul în Teslui, unul în Slatina şi unul în Văleni. În urma verificărilor efectuate, am constatat că în cele 64 de centre erau îngrijite 740 de persoane rezidente, din care 177 copii, 271 persoane vârstnice, 249 persoane cu dizabilităţi şi 43 de persoane care intră în alte categorii, adulţi care au alte nevoi de îngrijire. În urma activităţilor desfăşurate, s-au aplicat 21 de sancţiuni contravenţionale, din care 12 amenzi cu o valoare totală  de 155.500 lei, patru dintre aceste 12 amenzi au fost aplicate pentru centrele rezidenţiale care aparţin statului, cu o valoare totală de 5.500 de lei, iar diferenţa: opt sancţiuni au fost aplicate unor centre private, valoarea totală însumând 150.000 lei”, a mai declarat prefectul.