Asociaţia Nagual: Programul „Regăsire” - Terapie gratuită pentru dependenții de alcool și droguri

„Regăsire” este programul pe care Asociaţia Nagual îl desfăşoară pentru sprijinirea celor diagnosticaţi cu comportament adictiv, fie că veste vorba despre dependenţa de alcool, fie ca este cea de droguri. 10 persoane vor beneficia de terapie psihologică şi psihiatrică gratuită, în cadrul unui grup terapeutic. 


Dependența de alcool și droguri este o problemă globală care afectează milioane de oameni în întreaga lume. Această luptă cu adicţia aduce cu sine o serie de probleme complexe și adânci, atât pentru cei afectați, cât și pentru societate în ansamblu.

Dependenţa de substanţe are consecinţe grave asupra sănătăţii fizice şi mentale, aduce disfuncţii sociale şi relaţionale, poate atrage probleme legale, are un impact economic semnificativ şi, nu în ultimul rând, duce la stigmatizare şi discriminare. 

Pornind de la această problemă reală a lumii în care trăim, Asociaţia Nagual vine cu acest program de sprijin pentru cei care au conştientizat că au o problemă şi vor să evolueze, să găsească o soluţie pentru problema lor. 

„Este al doilea an al proiectului nostru numit «Regăsire», pentru că încercăm să ajutăm omul să ajungă la un nou nivel de regăsire cu sine, înţelegându-şi componenta adictivă, întelegându-se pe el şi întelegând cum viaţa l-a adus în punctul în care este. Mai ales, să conştientizeze că are o problemă şi să apeleze la specialist. Practic, anul doi de implementare este un program care se adresează pesoanelor consumatoare de droguri şi celor consumatoare de alcool. Implică atât terapie psihologică, cât şi terapie medicală. Este un grup închis, controlat. Se va realiza o selecţie psihologică pentru că ne dorim să identificăm persoanele care au o motivare către schimbare, către vindecare, dacă putem spune aşa. Nu dorim să convingem pe nimeni că are o problemă. Ne adresăm celor care deja ştiu că au o problemă şi care încearcă să iasă din acest con de umbră, care este numit adicţie”, spune psihologul clinician Valeriu Iancu. 

Pentru acest program se pot înscrie persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani. 

„Toată luna martie va fi o perioadă de diseminare a informaţiei, când persoanele doritoare se pot înscrie în program, în luna aprilie va fi etapa de evaluare şi selecţie, iar de la sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai va începe programul efectiv”, mai spune coordonatorul programului. 

Cei care vor să facă parte din grupul terapeutic pot primite un email de înscriere la office@asociatianagual.ro, în care să-şi lase datele de identificare, nume, prenume, telefon de contact, email, vârsta și ocupația. 

De asemenea, alte date de contact ale Asociaţiei Nagual pot fi găsite pe contul de socializare. 

Terapie psihologică şi psihiatrică

„Patologia adictivă are două trăsături esenţiale, are un caracter cronic şi este recidivantă. Oricând, pe parcurusl vieţii, există posiblitatea recăderii, fără doar şi poate. Ceea ce încercăm noi să facem este să pregătim persoana care vine la terapie, astfel încât să-şi reia funcţionalitatea, să o aducem în pragul în care poate fi independentă în cât mai multe sectoare ale vieţii, prin ajutor multimodal şi psihologic şi psihiatric. Terapie este individualizată, având sedinţe de grup, şedinţe individuale. Un alt aspect important este că încercăm să implicăm şi familiile, să le explicăm care este rolul lor în susţinerea unei astfel de persoane. Încercăm să ajungem la un tot unitar, astfel încât fiecare dintre noisă ne aducem contribuţia câte puţin în a-l ajuta pe omul respectiv să fie cât mai funcţional”, spune psihiatrul Mirela Amalia Săndulescu, coordonatorul medical al proiectului. 

Persoanele înscrise în program vor beneficia atât de terapie psihologică, cât şi de suport medical. 

„După evaluări şi şedinţe individuale şi de grup, pot exista persoane care vor avea nevoie şi de tratament medicamentos, fie că este vorba despre tratament pentru menţinere sau de tratamentul comorbidităţilor, pentru că de cele mai multe ori nu vorbim despre o simplă patologie adictivă, în spatele ei se ascund şi alte tulburări”, mai spune medicul Amalia Săndulescu. 

Un aspect important este că programul se desfăşoară pe perioadă îndelungată, nefiind o constrângere temporală.

„Ceea ce încercăm noi să facem este să avem o abordare puţin mai flexibilă, nu ne dorim o abstineţă totală, ci să ajungem la etapa de consum recreaţional, în cazul consumului de alcool. Cu privire la droguri, acolo este vorba despre abstinenţă totală. Că să ajungem acolo, terapia psihologică presupune mai multe etape - conştientizare, menţinere, conştientizarea recăderii. Fiecare etapă conţine activităţi specifice. Terapie nu se termină, decât dacă persoanele îşi doresc să renunţe. Sunt ani în care acumulezi probleme, care te aduc în această zonă de disfuncţionalitate psihologică, psihiatrică şi ai nevoie de suport. Ca să rezolvi aceste probleme, trebuie să treacă, poate, ani, pentru a le depăşi”, a adăugat psihologul Valeriu Iancu. 

Programul este unul gratuit în totalitate, pesoanele înscrise nu trebuie să fie asigurate medical, singura cerinţă a specialiştilor fiind motivaţia reală pentru schimbare a celor care apelează la ajutoruln specializat. 

  • Foto Asociaţia Nagual: Programul „Regăsire” - Terapie gratuită pentru dependenții de alcool și droguri
  • Foto Asociaţia Nagual: Programul „Regăsire” - Terapie gratuită pentru dependenții de alcool și droguri