APIA Olt face plăţile către producătorii din sectorul vegetal. Cea mai mare suprafaţă, pentru care s-a solicitat subvenţie, este cu pruni

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), efectuează plata ajutorului excepțional acordat producătorilor agricoli din sectorul vegetal. În judeţul Olt, sunt 278 de beneficiari, cu o suprafaţă totală de 1.317 hectare. Cele mai mari suprafaţe cultivate, pentru care s-au solicitat subvenţii, este cu pruni şi vie.

Suma autorizată la plată este, în judeţul Olt, de 1.152.410 lei, pentru o suprafaţă totală de peste 1.300 de hectare. Cei mai mulţi beneficiari au solicitat subvenţia pentru plantaţii de pruni, vie, meri, nuci, cireşi sau piersici.

Valoarea grantul financiar unitar este de 875 lei/ha, echivalentul sumei de 176,80 euro/ha, stabilit la rata de schimb de 4,9489 lei pentru 1 euro .

Suma care se acordă beneficiarilor este obținută prin înmulțirea grantului financiar unitar, exprimat în lei/hectar, cu suprafața declarată cu plantații pomicole pe rod și/sau cu arbuști fructiferi și/sau cu plantații viticole pe rod cu struguri pentru vin, din cererea unică de plată 2022, exprimată în hectare și nu poate depăși valoarea maximă de 175.000 lei/ beneficiar.

Obiectivul acestei scheme de susținere financiară l-a reprezentat asigurarea unui grant financiar producătorilor agricoli din sectorul vegetal pentru susținerea unor cheltuieli angajate în perioada 24 februarie - 12 august 2022, cu achiziția de resurse materiale, respectiv de produse fertilizante și/sau produse de protecție a plantelor și/sau motorină, necesare în anul 2022 pe suprafețele cu plantații pomicole pe rod și/sau cu arbuști fructiferi și/sau cu plantații viticole pe rod cu struguri pentru vin, care utilizează eficient resursele, gestionează nutrienții și aplică metode de producție favorabile mediului și climei prin activitatea agricolă de întreținere a plantațiilor pe care o desfășoară”, transmite APIA Olt.