Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice Scorniceşti, instituţie care se autofinanţează, nu-şi poate plăti angajaţii pentru că nu-şi recuperează banii de la stat, iar pentru comenzile din mediul privat nu prea e sezonul. La OSPA au rămas, din decembrie, 10 angajaţi, şase fiind disponibilizaţi ca urmare a aplicării Ordonanţei 77/2013 prin care se impunea reorganizarea instituţiilor din mai multe ministere.
Nici cei care au plecat nu şi-au încasat cele două salarii neplătite în 2013, pentru că instituţia încă nu a recuperat aproximativ 2 miliarde lei vechi ce trebuie să vină în baza contractului de monitorizare sol - teren în localităţile judeţului.
„Avem salarii neachitate din noiembrie, lucrări cu terţii nu putem face în această perioadă, aşa că suntem într-o situaţie delicată. Sperăm în continuare să ne vină banii pe contractul de monitorizare”, a declarat directorul instituţiei, Constantin Rotea.
Fondul de salarii pentru toţi cei 16 angajaţi pe care îi avea instituţia în noiembrie se ridică la 38.000 lei, sumă în care sunt incluse şi contribuţiile, spune directorul. Chiar dacă, la prima vedere, suma nu pare foarte mare, din contractele cu terţii se strânge greu, în plus în această perioadă nu prea vin comenzi. Probleme vor fi şi în cazul unor comenzi mari, pentru că, la câţi au rămas, specialiştii vor fi obligaţi să apeleze, pentru săpături, la zilieri, consideră directorul.
„O reorganizare a instituţiei aş fi făcut oricum, pentru că mai mult de 12-13 oameni, având în vedere că ne autofinanţăm, nu ne putem permite. Acum, că am rămas 10, ne va fi însă foarte greu. Vom vedea ce vom face. Vrem să demarăm o campanie de promovare în rândul fermierilor, să atragem atenţia că se poate obţine performanţă cu bani foarte puţini investiţi în studii pedologice. Noi avem tarif de 29 lei per hectar, iar studiul se recomandă din patru în patru ani. Adică nici doi euro pe hectar pe an, în condiţiile în care numai din subvenţie se încasează 160 euro. Sper să-i convingem!”, a mai spus Rotea.