Alro Slatina, investiţie de 2,75 milioane de dolari pentru un cuptor electric, prin care se creşte eficienţa şi se reduc emisiile de CO2

Alro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, după capacitatea de producţie, anunţă că a achiziţionat un cuptor de îmbătrânire cu încălzire electrică de la SECO/WARWICK. Valoarea totală a investiţiei, incluzând echipamente, lucrări de instalare şi punere în funcţiune, este de 2,75 milioane dolari.


„Alro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, a achiziționat un cuptor de îmbătrânire cu încălzire electrică de la SECO/WARWICK. Obiectivul proiectului este de a crește producția de produse cu valoare adăugată mare și foarte mare. Acest cuptor electric de ultimă generație va înlocui trei cuptoare alimentate cu gaze naturale, cu scopul de a eficientiza operațiunile de tratament termic din cadrul Diviziei de Aluminiu Prelucrat a ALRO și reprezintă un pas important către atingerea obiectivului Companiei de a deveni un producător mai ecologic", se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Valoarea totală a investiției, incluzând echipamente, lucrări de instalare și punere în funcțiune, este de 2,75 milioane USD.

„Deși depunem în continuare eforturi semnificative pentru a depăși provocările mediului economic internațional, rămânem concentrați asupra obiectivelor noastre pe termen lung și continuăm să investim în tehnologie de ultimă generație. Noul echipament, furnizat de SECO/WARWICK, va sprijini programul nostru de maximizare a valorii produselor pe care le fabricăm și ne va permite să satisfacem și mai bine cerințele clienților noștri. În același timp, noua tehnologie va susține angajamentul nostru de a reduce amprenta ecologică a Companiei”, a declarat Gheorghe Dobra, directorul general al Alro Slatina.

Instalarea cuptorului de îmbătrânire pentru tratamentele termice specifice produselor din aluminiu, alimentat cu energie electrică fără emisii de CO2, și scoaterea din folosință a trei cuptoare pe gaz reprezintă un pas semnificativ în creșterea eficienței energetice a proceselor tehnologice și consolidarea eforturilor Companiei de a produce aluminiu cu emisii reduse de carbon, adecvat cerințelor viitoare ale pieței.

Totodată, implementarea noii investiții va permite ALRO să optimizeze procesul de tratament termic (îmbătrânire artificială) la care sunt supuse produsele din aluminiu, prin creșterea eficienței și prin controlul mai precis al temperaturii și al altor parametri critici, ceea ce va conduce la o producție mai performantă de aluminiu cu valoare adăugată ridicată, de calitate superioară.

Plăcile pot fi aranjate pe unul sau două rânduri, șarja fiind așezată orizontal pe platformele de încărcare, iar acest mod optimizat de încărcare va permite o capacitate maximă de 60 de tone net.

„Provocarea de a reduce emisiile devine un imbold de cumpărare din ce în ce mai important pentru clienți. Acest lucru este valabil în special pentru producătorii europeni, deoarece în această regiune a lumii reglementările privind protecția mediului sunt în prezent cele mai restrictive. Cuptorul de îmbătrânire a aluminiului, echipat cu încălzitoare electrice, elimină problema emisiilor, de unde și interesul tot mai mare al producătorilor de aluminiu pentru astfel de soluții”, explică Piotr Skarbinski, Vice President, Aluminium Process and CAB Business Segment la SECO/WARWICK.

Cuptoarele de îmbătrânire sunt proiectate să funcționeze în intervalul de temperaturi de lucru de la 80°C la 250°C, în conformitate cu standardul AMS 2750G. Uniformitatea temperaturii garantată de-a lungul șarjei la nivelul de +/- 3C a fost atinsă datorită utilizării unui flux optim de căldură în interiorul cuptorului folosind mixere de aer performante și un sistem de ghidaje care direcționează fluxul de aer.

„ALRO este un partener important pentru noi, nu numai datorită nivelului ridicat de producție. Am finalizat deja mai multe comenzi pentru echipamente noi pentru acest client, inclusiv un cuptor de îmbătrânire cu gaz și un cuptor de preîncălzire a sleburilor. De asemenea, am modernizat și cuptoarele de recoacere a rulourilor din aluminiu. Este oricum îmbucurător faptul că am semnat acest contract după o pauză de zece ani, ceea ce arată că soluțiile noastre funcționează bine în producția continuă, modernă, iar clienții continuă să revină chiar și după mai mulți ani. Buna cooperare și parteneriatul au fost întotdeauna o prioritate pentru noi”, a adăugat Tomasz Kaczmarczyk, Sales Manager, Aluminium Process and CAB Furnaces Team la SECO/WARWICK.