Alro raportează o cifră de afaceri în scădere, pentru primele şase luni ale anului

Alro a anunţat, miercuri, rezultatele financiare consolidate și individuale pentru perioada de șase luni încheiată la 30 iunie 2023. Cifra de afaceri a Grupului a scăzut la 1,55 miliarde lei în semestrul I 2023, față de 2,1 miliarde lei, ca urmare a cotațiilor în scădere ale LME și a închiderii temporare a rafinăriei de alumină ALUM.


Grupul a înregistrat o pierdere netă de 164 milioane lei în S1 2023, comparativ cu un profit net de 15,3 milioane lei în S1 2022, se arată într-un comunicat remis de companie.

 „În ultimii 20 de ani, am investit peste 530 de milioane USD în dezvoltarea și transformarea ALRO și ne-am angajat să continuăm pe această cale. În timp ce am oprit temporar producția de alumină, pe baza unor factori economici, am decis să vindem afacerea cu bauxită din aceleași motive și am redus producția de aluminiu electrolitic, am investit în instalația noastră de eco-reciclare, pentru a sprijini producția de aluminiu cu consum redus de energie electrică. În fapt, în iunie, am inaugurat o investiție de 11 milioane USD în tehnologie și protecția mediului la instalația de eco-reciclare care ne va ajuta să creștem producția la această unitate, cu impact pozitiv asupra costurilor de producție. De asemenea, am continuat să ne concentrăm asupra programului pe termen lung de creștere a eficienței produselor prin achiziționarea unei linii de prelucrare a plăcilor de aluminiu capabilă să proceseze produsele cât mai aproape de cerințele privind dimensiunea, fiind astfel și mai aproape de clienții noștri și de nevoile acestora”, a declarat Marian Năstase, președinte al Consiliului de Administrație al Alro.

„Și vom continua strategia noastră pe termen lung axată pe aceleași principii care ne-au susținut afacerile până acum și care ne-au ajutat să ne adaptăm mai rapid la toate schimbările și recesiunile mediului internațional al aluminiului, păstrând și extinzând în același timp numărul clienților și portofoliul de produse din ce în ce mai sofisticate”, a adăugat Marian Năstase.

 Evoluția pieței

Cotațiile LME au rămas scăzute în S1 2023, cu valori în jur de 2.000 USD/tonă. Media LME la trei luni pentru prima jumătate a anului 2023 a fost de 2.360 USD/tonă, mai puțin cu 21% față de S1 2022, când media a fost de 3.088 USD/tonă. În 2023, cea mai mare valoare a LME a fost de 2.662 USD/tonă înregistrată în ianuarie, în timp ce în S1 2022, LME a atins un maxim de 3.968 USD/tonă în martie 2022.

Mai mult, stocurile de aluminiu din depozitele London Metal Exchange au crescut, în iunie 2023 cu 21% față de decembrie 2022 și cu 46% față de iunie 2022.

La nivel local, piața de energie electrică din România a înregistrat cotații în jur de 1.000-1.050 lei/MWh (peste 200 EUR/MWh). Lichiditatea scăzută are de-a face în principal cu noul cadru de reglementare pentru tranzacții (OUG 27/2022), prin care producătorii de energie au voie să vândă energie doar pe mecanismul MACEE.

 Analiza financiară și operațională

Vânzările consolidate ale Grupului în S1 2023 au fost de 1,55 milioane lei, mai mici cu 25% față de cele raportate în perioada similară a anului 2022. Reducerea este determinată, pe de o parte, de cotația mai mică a LME, care a scăzut cu peste 700 USD/tonă comparativ cu perioada similară a anului trecut. Pe de altă parte, 2023 a fost caracterizat de o încetinire a vânzărilor și de cererea scăzută în multe sectoare industriale.

Grupul și-a continuat investițiile în creșterea eficienței energetice și, în urma unei investiții de 11 milioane USD în facilitatea de eco-reciclare, a pus în funcțiune al doilea cuptor cu două camere, specializat în reciclarea deșeurilor achiziționate de pe piața de profil, iar până la sfârșitul anului (al treilea) cuptor va fi lansat în producție, astfel încât până la finele lui 2023 capacitatea de reciclare a Companiei să fie crescută la 100.000 tpa.

Mai mult, a fost continuat programul de modernizare a cuvelor de electroliză, având ca rezultat creșterea eficienței energetice și beneficii asupra mediului pentru sectorul de electroliză, sectorul cu cel mai mare consum de energie al ALRO.

Programul de investiții pentru 2023 vizează, de asemenea, creșterea producției de aluminiu cu valoare adăugată mare și foarte mare, pentru industrii sofisticate precum aero și auto. Investițiile în tehnologie au adus recunoaștere internațională, ALRO obținând Certificarea ASI Performance Standard V3 la operațiunile sale din Slatina. Certificarea acoperă, după cum se menționează în documentul oficial primit de Companie: “Fabricarea și vânzarea șleburilor din aliaj de aluminiu, barelor, sârmei, plăcilor și tablelor obținute prin turnare, laminare la cald, omogenizare, tratament termic, prelucrare mecanică, finisare și testare pentru aplicații industriale, industria aerospatială, auto și de apărare în locatia ALRO S.A., Str. Pitești, Nr. 116, 230048 Slatina, Județul Olt și ALRO S.A., str. Milcov Nr. 1, 230077 Slatina, Judetul Olt, România". Standardul de performanță ASI V3 definește principiile și criteriile de mediu, sociale și de guvernanță pentru a aborda problemele de durabilitate în lanțul valoric al aluminiului.