ALRO inaugurează o investiţie de 11 milioane USD în instalaţia de reciclare ecologică

•       Capacitatea de reciclare a Companiei creşte cu 60.000 tone pe an, în urma instalării a două cuptoare cu dublă cameră, a unui cuptor de menţinere şi a instalaţiei aferente de captare şi tratare a gazelor arse;

•       ALRO îşi continuă programul de reducere a consumului specific de energie electrică şi de gaze naturale, crescând, în acelaşi timp, sustenabilitatea afacerii sale;

•       Tehnologia de ultimă generaţie va avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra mediului, menţinând emisiile ALRO sub cotele aprobate la nivelul UE.


Slatina, 29 iunie 2023 – ALRO S.A. (BVB: ALR, „Compania” sau „ALRO”), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, a inaugurat o investiție de 11 milioane USD în tehnologie și protecția mediului la unitatea sa de Eco-Reciclare din Slatina. Compania a instalat două cuptoare cu dublă cameră, un cuptor de menținere și instalația aferentă de captare și tratare a gazelor arse.

„Deși mediul de afaceri foarte provocator ne-a forțat să ne adaptăm planurile de dezvoltare pentru a ne menține poziția pe piața internațională, o direcție strategică a rămas neschimbată, și anume angajamentul nostru de a crește eficiența și de a reduce consumurile totale, iar investiția în Instalația de Reciclare Ecologică sprijină aceste planuri. Suntem hotărâți să ne continuăm eforturile pentru a diversifica portofoliul de produse, a crește eficiența și a reduce amprenta asupra mediului”, a declarat Marian NĂSTASE, Președintele Consiliului de Administrație al ALRO.

În 2013, ALRO a pus în funcţiune Instalaţia de Reciclare Ecologică (etapa I), constând dintr-un cuptor cu dublă cameră, un cuptor cu inducţie, un cuptor de menţinere şi staţia de captare şi tratare a gazelor aferentă, având ca scop furnizarea unei părţi din aluminiul lichid din surse alternative, înlocuind parţial aluminiul produs prin electroliză. Consumul specific de energie electrică al procesului de reciclare a deşeurilor din aluminiu este cu 95% mai mic decât cel înregistrat pentru producţia de aluminiu electrolitic, ceea ce are un impact pozitiv asupra costurilor totale de producţie. De asemenea, aluminiul poate fi reciclat la infinit fără a-şi pierde proprietăţile, ceea ce îl face un metal ideal pentru economia circulară şi cu emisii reduse de carbon.

Urmând această strategie, la sfârşitul anului 2023 capacitatea de reciclare a Companiei urmează să fie mărită cu circa 60.000 tpa, în urma instalării a două cuptoare cu dublă cameră, un cuptor de menţinere şi instalaţia aferentă de captare şi tratare a gazelor arse (etapa II). Proiectul reprezintă prima etapă de dezvoltare a Instalaţiei de Reciclare Ecologică şi va susţine decizia strategică a ALRO de a reduce dependenţa de alimentarea cu energie electrică şi de a creşte producţia cu valoare adăugată.

Ca urmare a acestor investiţii, ALRO face un pas important într-o lume cu emisii scăzute, deoarece compania a crescut constant capacitatea de reciclare a deşeurilor de aluminiu, iar în curând va ajunge la 100.000 tone pe an deşeuri solide din aluminiu reciclate.