Alergia la ambrozie: ce este, cum apare, opțiuni de tratament

Plantele de ambrozie se regăsesc peste tot pe glob, atât în regiunile rurale, cât și în zonele deschise, neîngrijite, de pe marginea drumurilor în orașe. Din vară și până toamna târziu ambrozia eliberează sporii responsabili de reacțiile alergice la persoane de toate vârstele. Simptomele pot fi severe în unele cazuri și chiar pot fi confundate cu astmul. Alergia la ambrozie este cel mai frecvent declanșator al febrei fânului. Tratamentul pentru această problemă de sănătate este personalizat. 


Alergia la ambrozie determină congestie nazala sau rinoree, strănut, mâncărimea ochilor și poate perturba viața persoanei sensibile. Explicăm în acest material când începe, cum se manifestă alergia la ambrozie și care sunt opțiunile de tratament disponibile. 

Ce este alergia la ambrozie și când încep problemele?

Alergia la ambrozie este un răspuns al organismului manifestat la polenul eliberat în atmosferă de plantele de ambrozie. În funcție de specie și de localizare, ambrozia începe să răspândească sporii de polen din iulie până spre finalul lunii octombrie. Purtat de vânt polenul parcurge distanțe mari și este și foarte rezistent la intemperii. 

În mod normal, sistemul imunitar al organismului este capabil să apere organismul în fața agenților patogeni precum viruși și bacterii. În cazul alergiei la ambrozie sistemul imunitar produce un răspuns diferit, după ce identifică polenul inofensiv ca pe un intrus periculos cu care trebuie să lupte. Din acest moment începe producția masivă de histamină și eliberarea acesteia în organism ceea ce duce la strănut, mâncărimi de nas și de ochi, lăcrimare excesivă a ochilor, congestie nazală, rinoree sau alte simptome complexe. Poți afla mai multe informații aici despre problemele ce pot să apară pe fondul alergiei la ambrozie. (1)

Simptome specifice în alergia la ambrozie

Mâncărime și ochi care lăcrimează;

Congestie nazală sau rinoree;

Senzație de uscăciune și disconfort la nivelul gâtului;

Tuse sau respirație șuierătoare;

Presiune la nivelul sinusurilor;

Durere în zona facială;

Pielea umflată în jurul ochilor și schimbarea culorii acesteia în albastru deschis;

Diminuarea simțului olfactiv și gustativ;

Probleme cu somnul;

Slăbiciune și oboseală;

Erupție cutanată cu mâncărime și senzație dureroasă când se formează vezicule. 

Reacțiile pot fi și mai intense la unele persoane din cauza unor factori iritanți precum: 

fumul de țigară;

consumul de alcool și de substanțe interzise;

temperaturi ridicate;

schimbări climatice;

calitatea aerului;

mirosuri puternice sau înțepătoare. (1), (2)

Opțiuni de tratament pentru alergia la ambrozie

Alergia la ambrozie nu poate fi evitată, dar poate fi ținută sub control cu tratamentul potrivit. În funcție de manifestări și de simptomele cu care se confruntă fiecare persoană afectată de ambrozie, medicul specialist va recomanda o schemă de tratament personalizată. 

Tratament medicamentos

Antihistaminice, decongestionante, corticosteroizi nazali, picături nazale și pentru ochi sunt produse prescrise de medicul specialist pentru tratarea alergiei la ambrozie. 

Tratament injectabil

Injecțiile împotriva alergiei la polen sunt o variantă de tratament în cazul unora. Injecțiile pentru alergii sunt o formă de imunoterapie care implică administrarea alergenului în doze specifice care cresc treptat, astfel încât organismul să își modifice răspunsul la alergen. Acest lucru determină o diminuare a severității reacției alergice. Varianta de tratament își va dovedi utilitatea în timp, de la 1 până la 3 ani. 

Astăzi există și opțiunea de imunoterapie sublinguală pentru tratarea alergiei la ambrozie. Oferă aceleași beneficii ca injecțiile, însă după menținerea pentru o perioadă a pastilei sub limbă aceasta este înghițită. (1), (3)

Schimbarea stilului de viață

Pentru a contracara reacția organismului în fața alergiei la ambrozie sunt necesare schimbări ale stilului de viață:

eliminarea ambroziei din apropierea locuinței și limitarea contactului cu această plantă;

evitarea ieșirilor în exterior dimineața;

utilizarea unui umidificator în casă;

spălarea articolelor vestimentare cu care ai fost în exterior imediat după ce ajungi acasă;

curățarea filtrelor aerului condiționat și a blănii animalului de companie după plimbare;

uscarea rufelor în balcon nu în aer liber. (1), (3)

Alimente ce trebuie evitate în alergia la ambrozie

Banane;

Mușețel;

Pepene galben;

Castraveți;

Echinaceea;

Miere;

Dovlecel;

Zucchini;

Căpșune;

Vinete. (1), (2)

Acest articol despre alergia la ambrozie este strict informativ și nu poate înlocui un diagnostic avizat. Dacă te confrunți cu simptome asemănătoare celor descrise aici, consultă medicul și respectă indicațiile acestuia!

 Surse de informare: 

1. Ragweed Allergies - https://www.healthline.com/health/allergies/ragweed

2. Ragweed Allergies - https://allergyasthmanetwork.org/allergies/pollen-allergy/ragweed-allergy/#:~:text=States%20plus%20Canada.-,What%20is%20ragweed%20allergy%3F,throat%20are%20the%20most%20common.

3. Ragweed Allergy - https://asthmaandallergies.org/asthma-allergies/ragweed-allergy/