Absolvenţii de liceu, între două universităţi şi zece şcoli postliceale

Absolvenţii de liceu din judeţul Olt care au promovat examenul de Bacalaureat îşi pot continua cursurile la două facultăţi care activează şi în Slatina, filialele Universităţii din Piteşti şi Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară. Şanse de continuare a studiilor au şi cei care n-au reuşit să ia Bacul, ei putând să se înscrie la una dintre cele 10 şcoli postliceale sau de maiştri.

În prezent, în Slatina mai funcţionează doar filialele a două universităţi, care pun la dispoziţia absolvenţilor de liceu 240 locuri pentru continuarea studiilor. Este vorba de filiala Slatina a Universităţii din Piteşti, care are sediul la Colegiul Naţional „Ion Minulescu”, şi de Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV), cu sediul la Colegiul Naţional Agricol „Carol I”.


Marin Ionică, directorul filialei Slatina a unităţii de învăţământ universitar din Piteşti, a precizat că, pentru următorul an, vor fi ocupate cele 60 de locuri disponibile la specializarea ştiinţe ale educaţiei-pedagogie. Taxa de şcolarizare se ridică la 2.500 de lei, pe an, studenţii având posibilitatea să achite suma în trei rate.

 

„Avem o singură specializare, ştiinţe ale educaţiei-pedagogie, pentru profesori de învăţământ preşcolar şi primar. Adică foştii educatori şi învăţători, care acum se numesc profesori cu studii superioare. Avem 60 de locuri şi s-au înscris 85 de viitori studenţi. În acest caz, vor rămâne 60, în ordinea mediilor”, a spus Ionică.


Filiala USAMV pune la dispoziţie 80 de locuri la învăţământ de zi şi 100 de locuri la ID, taxele variind între 2.000 şi 2.300 de lei.

 

„Noi avem specializările management în agricultură şi agroturism cu acelaşi număr de locuri ca şi anul trecut. Avem 80 de locuri la învăţământul la zi şi 100 de locuri la învăţământul la distanţă. Taxa de şcolarizare la învăţământul de zi este de 2.300 de lei, iar la distanţă este de 2.000 de lei, pe an, şi se plăteşte în trei rate”, a declarat Ion Bozgă, directorul filialei.

Şcolile postliceale şi de maiştri, şansă pentru absolvenţii fără Bac


Absolvenţii de liceu care nu au reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat mai au o şansă să-şi continue studiile la una dintre cele 10 şcoli postliceale şi de maiştri din judeţ. Conform legislaţiei, nu este obligatoriu ca elevii acestor şcoli să fi promovat examenul de final de clasa a XII-a.

 

„Legile în vigoare spun că la învăţământul postliceal şi şcoala de maiştri, nivelul III avansat, pentru a te înscrie nu este nevoie să iei Bacalaureatul. Deocamdată, nu este nevoie să iei acest examen nici până la finalizarea acestor cursuri postliceale”, a declarat Vera Rachină, inspector în cadrul ISJ Olt.
Gazeta Nouă vă prezintă în continuare lista şcolilor postliceale şi de maiştri din judeţ.


Şcoala Sanitară Postliceală, opt clase, din care cinci sunt la buget: specializarea asistent medical generalist şi în curs de acreditare specializările asistent medical de farmacie, asistent medical de laborator, asistent medical de balneo-fizio-kinetoterapie şi asistent pentru ocrotirea persoanelor vârstnice.


Şcoala Postliceală Sanitară „Christiana”: o clasă asistent medical generalist. Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davilla”: trei clase pentru specializarea asistent medical generalist.


Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davilla” Caracal: trei clase pentru specializarea asistent medical generalist.


Şcoala de maiştri de la Colegiul Tehnic Metalurgic: trei clase pe domeniul metalurgie-maiştri producerea metalelor, pe domeniul electric-maistru electro-mecanic aparate de măsură şi pe domeniul automatizări mecanic-maistru mecanic.


Şcoala postliceală de la Colegiul Naţional Agricol „Carol I”: o clasă la profilul industrie alimentară, specializarea tehnician controlul calităţii produselor agro-alimentare.


Şcoala postliceală de la Colegiul Economic „Petre S. Aurelian”: o clasă domeniul economic, specializarea agent vamal.


Şcoala postliceală de la Colegiul Tehnic „Matei Basarab” Caracal: o clasă domeniul mecanică, specializarea maistru mecanic.


Şcoala postliceală, în curs de acreditare, la Colegiul Metalurgic, cinci clase: domeniul informatică-tehnician echipamente de calcul; domeniul mecanică-tehnician operator maşini cu comandă numerică; domeniul mecanică-tehnician proiectant în construcţia de maşini; domeniul transporturi-tehnician transporturi interne şi internaţionale; domeniul protecţia mediului-tehnician chimist.


Şcoala postliceală, în curs de acreditare, la Colegiul Tehnic „Ion Mincu”: o clasă pe domeniul mecanică-tehnician operator maşini cu comandă numerică; clasă postliceală pe domeniul construcţii instalaţii şi lucrări publice-tehnician devize şi măsurători în construcţii; şcoala de maiştri pe domeniul construcţii instalaţii şi lucrări publice-maistru construcţii civile, industriale şi agricole.