A crescut numărul pacienţilor diagnosticaţi, la nivelul SJU Slatina, cu leucemii

De aproape doi ani, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina are un Compartiment de Hematologie, ce funcţionează în cadrul Secţiei de Boli Interne. Fiind singurul hematolog din Olt, doctorul Cornel Moisă preia toate cazurile din judeţ. Acesta spune că se înregistrează o creştere a cazurilor diagnosticate cu neoplasm în Hematologie.

În iunie 2013, în cadrul Secţiei de Boli Interne a SJU Slatina, a fost înfiinţat un Compartiment de Hematologie, cu cinci paturi. Medicul Cornel Moisă, singurul hematolog din judeţ, preia practic toate cazurile din Olt. Acesta spune că în cei aproape doi ani de la înfiinţare a descoperit peste zece cazuri de leucemii.

 

„Acest Compartiment preia toată patologia specifică Hematologiei, neoplasmele ce ţin de sânge, anemiile, trombocitopeniile, tulburările de coagulare. Înregistrăm o creştere a neoplasmelor de sânge, în special în grupul limfoamelor, a leucemiilor cronice. Au fost depistate cazuri şi la grupa de vârstă 20-40 de ani, dar cele mai multe sunt le persoanele de 50-80 de ani. Am avut şi cazuri la copii pe care le-am diagnosticat cu leucemii acute. În ultimii doi ani, atât la adulţi, cât şi la copii am avut peste zece cazuri de leucemii acute descoperite. Cazurile au fost orientate rapid spre celelalte centre dotate special pentru abordarea acestei patologii”, a spus Moisă.


Acesta a declarat că în Hematologie nu există vindecări, ci perioade libere de boală.

 

„Pentru 99 la sută dintre pacienţii bolnavi nu cunoaştem cauza îmbolnăvirii. Graţie tratamentelor de ultimă generaţie speranţa de viaţă a crescut mult în leucemia acută, dar şi în celelalte afecţiuni. Nu putem spune că sunt vindecări complete, noi le numim remisiuni sau perioadă liberă de boală, care poate să meargă până la zeci de ani. În Hematologie tot timpul există posibilitatea ca boala să recidiveze. Testele genetice au demonstrat că bolile din sfera noastră apar pe fondul unor modificări genetice”, a completat Moisă.

 

Medicul spune că numărul de paturi este insuficient, adresabilitatea fiind destul de mare.


„Avem foarte mulţi pacienţi. Numai în luna martie am avut 26 de pacienţi cu internare continuă, iar la spitalizarea de zi avem alte 30-40 de cazuri, ajungem la 60-70 de bolnavi trataţi pe lună, iar cele cinci patru sunt insuficiente. Graţie colaborării bune pe care o am cu colegii de pe Secţia de Boli Interne, reuşim să găsim un loc pacienţilor”
, a adăugat Moisă.  

Multe gravide vin la Hematologie pentru tratarea trombofiliei


Medicul spune că are în evidenţă şi foarte multe femei însărcinate, care vin pentru prescrierea tratamentelor pentru trombofilie.


„Prin acest compartiment facem monitorizarea cazurilor cronice aflate în evidenţa oncohematologică. Pe lângă acestea cazuri, avem şi foarte multe gravide cu trombofilie. Facem tratamente conform protocoalelor şi foarte multe din ele duc sarcina până la capăt şi nasc copii sănătoşi”, a conchis Moisă.