5 flori cu proprietăți terapeutice uimitoare

Florile reprezintă pentru omenire o sursă de inspirație și de admirație care au încurajat înclinația omului spre frumos, la început reproducând, natura apoi îmbunătățind-o. Omul a reprodus o parte consistentă a naturii de-a lungul timpului iar unele reprezentări prin măiestria cu care au fost lucrate, au rămas pentru posteritate.


O latură mai puțin cunoscută a florilor, în afara frumuseții lor care este folosită în scop ornamental, este reprezentată de latura medicinală a acestora.

Apropierea toamnei marchează sfârșitul perioadei în care grădina abundă de flori parfumate care înfrumusețează și înmiresmează aerul plăcut al verii. Iată așadar o soluție care permite nu numai admirarea florilor de sezon ci și utilizarea lor în scop practic după venirea toamnei. Prepararea decocturilor, ceaiurilor și a apelor parfumate utilizate în scop cosmetic și medicinal pot aduce un plus de sănătate în fiecare casă cu un simplu coș cu trandafiri, pe lângă multe alte flori.

1. Trandafirul

Trandafirul este simbolul perfecțiunii în lumea florală. În urma frumuseții și parfumului său a fost asociat unui simbolism puternic în cultura europeană.

Trandafirul prezintă o varietate uimitoare de proprietăți terapeutice și un număr mare de rețete de ceaiuri și decocturi utilizate în scop medicinal, precum apa de trandafir, uleiul de trandafir, alifia de trandafir și siropul de trandafir.

Acesta are proprietăți dezinfectante, hemostatice, antiseptice, laxative, diuretice, febrifuge și multe alte efecte benefice sănătății umane. Așadar, atunci când vorbim de medicina naturistă, trandafirul este floarea universală a sănătății în afara calităților sale estetice.

Prin urmare trandafirul este considerat pe bună dreptate ca fiind regele florilor atât prin frumusețe cât și datorită efectelor sale benefice asupra sănătății.

2. Floarea soarelui

      Sursă de inspirație pentru numeroși pictori, floarea-soarelui are numeroase proprietăți medicinale. Așadar rădăcina de floarea-soarelui este recoltată la începutul toamnei pentru a se face din aceasta un ceai care combate reținerile de apă și întărește sistemul imunitar.

O altă întrebuințare pentru rădăcina de floarea soarelui o reprezintă combaterea pietrelor la rinichi, în urma rețetelor stabilite de un fitoterapeut specialist. Petalele florii sunt folosite pentru obținerea unui decoct cu proprietăți antiinflamatorii, calmante și antitumorale.

Așadar floarea-soarelui este o floare necesară în medicina naturistă care înafara frumuseții aparte aduce sănătate în viața oamenilor atunci când este întrebuințată corect.

3. Iasomia

      Atât de îndrăgită pentru frumusețea și parfumul său, iasomia în medicina chineză are întrebuințare la scară largă, atât datorită gustului plăcut, cât și proprietăților medicinale. Ceaiul de iasomie, este un puternic antioxidant și un ajutor benefic în pierderea kilogramelor. Alte efecte ale ceaiului de iasomie constau în calmarea durerilor de cap și un efect calmant general.

Atunci când consumăm ceaiul de iasomie trebuie avut în vedere faptul că acesta are un conținut ridicat de cafeină și nu se consumă în cazul problemelor cardiace sau pe perioada sarcinii și alăptării.

4. Crinul

O floare atât de apreciată în spațiul european precum crinul, prezintă o multitudine de proprietăți terapeutice în utilizarea atât la nivel intern, cât și extern. Studii recente au dovedit faptul că crinul alb are proprietăți antifungice, antivirale, antioxidante, analgezice și anticancerigene.

Cu toate acestea crinul este utilizat cel mai des la nivel extern, așadar petalele de crini înmuiate în alcool sunt întrebuințate în tratarea rănilor, iar uleiul în care au stat petale de crini sunt folosite pentru durerile de urechi. Prin urmare crinul este o floare uimitoare nu numai prin frumusețea ei, ci și datorită proprietăților sale terapeutice.

5. Bujorul

Floarea emblematică a Chinei, bujorul reprezintă o mixtură de frumusețe și parfum care a făcut această floare atât de îndrăgită. Pe lângă frumusețea care seduce cel mai pretențios gust pentru frumos, bujorul este un remediu pentru mai multe afecțiuni printre care; tuse, afecțiuni respiratorii, stres și anxietate, insomnii și metabolism lent.

Alte întrebuințări ale bujorului sunt reprezentate de faptul că ceaiul din petalele florii favorizează secreția de endorfine și este un bun susținător în înlăturarea depresiei. Decocturile prescrise sau preparate în casă pot fi întrebuințate și pentru boli de piele printre alte afecțiuni. Așadar proprietățile medicinale ale bujorului pe lângă frumusețea sa, transformă această floare într-o comoară a naturii.

Iată proprietățile medicinale ale unora dintre cele mai frumoase flori, care au încântat generații întregi de iubitori de frumos, dar în același timp au ajutat omul să-și redobândească sănătatea, deoarece medicina a dovedit multiple întrebuințări medicinale ale superbelor flori.

Acestea se regăsesc ușor, aflându-se la un click distanță pe site-ul unei florării online, de unde poți achiziționa florile atât la bucată, cât și sub formă de buchete și aranjamente florale, după preferințe.