200 de percheziţii în Maramureş. Localnicii, suspectaţi că au minţit că au grijă de ucrainenii refugiaţi şi au încasat 2 milioane de euro

Polițiștii din Maramureș fac 203 percheziții în casele localnicilor din Săpânţa, precum şi în alte localităţi, într-un dosar în care sunt cercetați suspecți care ar fi obținut pe nedrept fonduri pentru cazarea refugiaților ucraineni.


Polițiștii din Maramureș, ajutați de cei din Suceava, Bistrița-Năsăud, Cluj, Satu Mare, Sălaj, Mureș, Bihor, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Maramureș, Serviciului Județean Anticorupție Maramureș, Poliției de Frontieră și Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj, pun în executare 203 percheziții domiciliare și 6 mandate de aducere, într-un dosar penal în care se fac cercetări pentru obținere ilegală de fonduri și fals în înscrisuri sub semnătură privată, arată antena3.ro.

Vizați sunt funcționari din cadrul unei unități administrativ teritoriale și 203 persoane, cu privire la care există bănuiala că ar fi obținut, pe nedrept, aproximativ 2.000.000 de euro, sumă care ar fi reprezentat contravaloarea cheltuielilor cu hrana și cazarea pentru cetățeni ucraineni, refugiați.

Prejudiciul cauzat reprezintă sumele plătite din Fondul de Rezervă Bugetară prevăzut în cadrul programului 50/20.

Potrivit unor surse, percheziţiile sunt desfăşurate la primăria din Săpânţa, dar şi la casele a sute de localnici. Aceştia sunt bănuiţi că au cerut bani de la stat fără ca în realitate să cazeze refugiaţi ucraineni şi să le ofere mâncare. De asemenea, percheziţii au avut loc şi în Sighetu Marmaţiei, Ocna Şugatag, Vadu Izei, Rona de Sus, Onceşti, Giuleşti şi Rozvlea.