Programate să se desfăşoare pe durata a 24 de luni, lucrările de reabilitare şi consolidare a corpului C al Colegiului Naţional „Radu Greceanu” au fost finalizate cu 15 luni mai devreme. Investiţia se ridică la 5,94 de milioane de lei. Astfel, de luni, elevii şi profesorii deja au început să-şi desfăşoare activitatea în această anexă a liceului.
În urma lucrărilor, acest corp a fost înălţat, fiind realizată o mansardă. Alte aspecte ale reabilitării constau în consolidarea clădirii din punct de vedere al rezistenţei, prin înlocuirea planşelor din lemn cu planşe din beton armat, cămăşuirea pereţilor, realizarea de stâlpi şi grinzi din beton armat, izolarea pereţilor şi a planşelor. Aspectul arhitectural al clădirii, atât exterior cât şi interior, a fost păstrat şi după reabilitare.
Darea în folosinţă a celor zece noi săli de clasă face posibil ca toţi elevii să înveţe într-un singur schimb, dimineaţa.
„Am reuşit ceea ce ne-am propus, era unul dintre obiectivele majore ale planului meu managerial. Lucrarea începută la 1 martie a fost finalizată în termen record, deşi urma să dureze doi ani, iată că în aproape nouă luni a fost finalizată. Acest lucru ne permite nouă, ca şi şcoală, să lucrăm într-un singur schimb. Toate clasele, gimnaziul precum şi liceul, învaţă de la ora opt dimineaţa până la unu, două sau trei, în funcţie de numărul de ore pe care îl au în acea zi. În corpul nou sunt zece săli de clasă, deci învaţă aproximativ 300 de elevi”, a declarat Raluca Ivănuş, directorul CNRG.
Pe lângă reabilitarea claselor, la mansarda corpului au fost create mai multe laboratoare, spaţii care permit dascălilor să facă pregătire suplimentară cu elevii.
„Să nu uităm însă şi faptul că la mansardă există cabinete destinate catedrelor de limba română, matematică, limbi străine, istorie şi geografie şi un cabinet destinat celor destinaţi de artă. Zic eu că aceste cabinete reprezintă unul dintre punctele de atracţie ale noului corp”, a mai spus Raluca Ivănuş.
Clase „abandonate” timp de doi ani
Raluca Ivănuş a arătat că sălile de clasă care au fost reabilitate nu au mai fost folosite pentru cursuri în ultimii doi ani din cauza stării avansate de degradare.
„De doi ani, sălile din acest corp nu mai erau funcţionabile. Erau decuplate şi de la căldură, de la tot. Pentru că erau în stare avansată de degradare şi nu le mai puteam folosi”, a precizat ea.
Managerul de la CNRG a precizat că sălile au fost dotate şi cu mobilier nou: „Am reuşit să găsim resurse pentru ca sălile să fie nu numai noi, renovate şi reabilitate, dar şi dotate cu un mobilier care să permită elevilor să funcţioneze la standarde corespunzătoare anului 2011”.
„Am rămas uimit”
Elevii de la CNRG s-au arătat încântaţi de noile clase, dar şi de dotări, tablele pentru cretă fiind înlocuite de cele pe care se scrie cu marker-ul.
„Este o sală de clasă foarte frumoasă. Când am venit am rămas uimit şi de tablă şi de cum este amenajat. Îmi place foarte mult şi sunt încântat. Vechea sală era OK, dar nu se compară cu aceasta. Într-un mediu mai frumos, probabil că vom învăţa mai bine”, spune Cosmin Brăileanu, elev în clasa a IX-a F.