Vaccinarea HPV pentru persoanele cu vârsta între 11 şi 19 ani este gratuită

Persoanele cu vârsta cuprinsa între 11 si 19 ani, indiferent de sex, beneficiază, începând cu 1 decembrie 2023, de compensare 100% din prețul de referință al vaccinului HPV, iar femeile cu vârsta cuprinsă între 19 ani și 45 de ani beneficiază de o compensare de 50% din prețul de referință.

Tot de la 1 decembrie, anumite categorii de asigurații beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 100% din prețul de referință al următoarelor vaccinuri: vaccinul pneumococic, vaccinul meningococic, vaccinul diftero- tetano-pertussis acelular pentru adult (dTPa), vaccinul hepatitic B (VHB), vaccinul rujeolă–oreion-rubeolă (ROR) și vacinul varicelic.

Asigurații care vor să se vaccineze își pot procura vaccinul de la orice farmacie aflată în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate. Pentru a putea beneficia de compensare 50% sau 100% din prețul de referință asiguratul trebuie să prezinte prescripție medicală. Rețeta poate fi emisă de medicul de familie sau de orice medic specialist aflat în contract cu casa de asigurări de sănătate și are o valabilitate de maximum 30 de zile de la data emiterii acesteia.

Reamintim asiguraților că de la 1 septembrie 2023, copii cu varsta cuprinsă între 6 luni și 19 ani, gravidele, pacienții cu anumite afecțiuni, persoanele cu varsta de peste 65 de ani precum și personalul medico sanitar și auxiliar beneficiază de compensare 100% pentru vaccinarea împotriva gripei iar persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani, fără boli cronice beneficiază de compensare 50%”, transmite CAS Olt.

Administrarea vaccinului poate fi făcută de medicii de familie, epidemiologi, de boli infecțioase, pediatrii sau medici din orice altă specialitate care au un atestat de vaccinologie precum și în farmacie.