Un bărbat din Olt, ţepuit de un rus prin intermediul OLX a rămas cu paguba. Parchetul a cerut renunţarea la urmărirea penală

Un oltean care a fost înşelat să plătească o sumă de bani prin intermediul unui site de anunţuri, a rămas cu paguba după ce procurorii olteni au solicitat renunţarea la urmărirea penală. Principalul motiv este că escrocul este din Rusia.


Persoana vătămată a reclamat la poliţie, în urmă cu doi ani că a postat un anunţ de vânzare pe site-ul OLX, ocazie cu care a fost contactată pe WhatsApp-ul său de o persoană necunoscută, iar după ce a purtat discuţii cu respectiva persoană, a primit un link pe care trebuia să-1 acceseze pentru a primi suma solicitată pentru produsul vândut. 

Păgubitul a accesat link-ul, iar după ce a verificat extrasul de cont, a observat că a fost efectuată fără acordul său o tranzacţie în sumă de 378,72 lei din contul său, către comerciantul „PAY.MTS.RU”.

„Fiind audiată în calitate de persoana vătămată, numitul ####### ### - ##### a declarat faptul că în daţa de 29.11.2020 a postat pe platforma OLX un produs de vânzare iar în aceeaşi zi, în jurul orei 20:00, a fost contactată de o persoană necunoscută care utiliza nr. de telefon 0732xxxxx, persoană care pretindea că este interesată de produsul din anunţ. În acest sens, persoana necunoscută a trimis un link unde aceasta şi-a introdus datele cârdului şi i-a fost efectuată o tranzacţie frauduloasă în valoare de 378,76 lei către comerciantul PAY MTS.RU ### UP”, reţinut judecătorii Tribunalului Olt.

Războiul din Ucraina, invocat de judecători

Anchetatorii nu au reuşit să identifice utilizatorul terminalului mobil, iar procurorii au solicitat Tribunalului Olt confirmarea soluţiei de renunţare la urmărire penală. Instanţa a admis solicitarea, invocând inclusiv contextul politic al războiului din Ucraina.

„Analizând aspectele menţionate în nota cu informaţiile obţinute din surse deschise nr. 3244517 din 28.07.2023 a reieşit faptul că nu au fost găsite date sau informaţii care să conducă la identificarea utilizatorului postului mobil ţintă.

Totodată, din procesul – verbal întocmit la data de 21.07.2023 a rezultat faptul că platforma care a fost utilizată pentru transferul sumei de 378,76 lei din contul persoanei vătămate, respectiv PAY MTS.RU ### UP, este o platformă de comercializare din Rusia. În acest sens, ţinând cont şi de contextul politic actual, lipsa de suport în limba engleză a platformei, cât şi lipsa reglementărilor legislative dintre România şi Rusia în ceea ce priveşte cooperarea judiciară, nu s-au putut solicita date şi informaţii cu privire la acest transfer”, mai reţine instanţa.

Decizia Tribunalului Olt este definitivă.

OLX: Ce măsuri poți lua dacă ai fost înșelat?

Serviciul de anunţuri OLX  transmite paşii ce trebuie urmaţi în cazul unei înşelătorii. Mesajul de pe site:

Orice ar fi, se rezolvă. Dacă ai trimis bani în avans și ai primit un produs diferit de cel promis sau nu ai primit produsul deloc, e posibil să fie ori o neînțelegere, ori o încercare de înșelăciune. Oricare ar fi situația, suntem aici să te susținem și să găsim o rezolvare rapidă și mulțumitoare pentru tine.

Din experiența cu situații similare, recomandăm să încerci mai întâi o rezolvare amiabilă. Contactează vânzătorul și vezi dacă nu cumva e doar o neînțelegere ușor de lămurit. Se întâmplă.

Dacă situația nu se rezolvă amiabil și e vorba de rea-voință din partea vânzătorului, e cazul să contactezi poliția. Ei au dreptul legal de a ne cere nouă toate datele pe care le avem despre utilizatorul vizat și pot începe o anchetă oficială.

Poți să mergi la secția din zona ta, noi colaborăm cu poliția și răspundem la orice cerință în maximum 48 de ore. De asemenea, odată ce suntem anunțați de situație, începem și noi o anchetă internă.

Câteva informații ce pot ajuta foarte mult autoritățile ar fi următoarele:

  • fotografii cu discuțiile avute (pot fi și cele din afara platformei OLX)
  • număr/numere de contact prin care ai purtat orice discuție
  • dovadă de plată
  • număr de anunț sau poze cu acesta, astfel încât să putem la rândul nostru să-l identificăm cât mai rapid
  • numele persoanei cu care s-a discutat

Suntem pregătiți să te ajutăm să îți recuperezi rapid prejudiciul, pentru ca tu să poți apela din nou cu încredere la vânzătorii de pe OLX.