TOP 3 afecțiuni provocate de folosirea telefonului mobil persoanelor de peste 30 de ani

Fiecare om, indiferent că este bărbat sau femeie, are anumite obiceiuri care se pot transforma în vicii atunci când se întind pe perioade lungi de timp. Deși unele dintre ele sunt cunoscute, posibilitatea apariției unora noi a devenit din ce în ce mai mare, mai ales raportat la stilul de viață din prezent.


Pe lângă viciile de care ai auzit probabil deja, există și alte obiceiuri de care este posibil să nu fii conștient sau conștientă și care îți pot afecta starea de sănătate în timp, acestea având legătură directă cu folosirea telefonului mobil.

Iată 3 afecțiuni pe care le poate provoca folosirea smartphone-ului în mod excesiv 

 1. Folosirea telefonului în mod excesiv poate cauza probleme ale coloanei vertebrale

Tehnologia este unul dintre acele lucruri fără de care întreaga omenire nu mai poate trăi, iar beneficiile sale sunt de necontestat cu siguranță, însă pe principiul ,,ce e prea mult strică’’, este bine să știi când să te oprești. De exemplu, utilizarea telefonului în mod exagerat poate duce la problemele ale coloanei vertebrale, mai ales în zona cervicală. Această problemă este accentuată în special atunci când stai aplecat sau aplecată pentru a citi sau scrie mesaje.

Fără îndoială că apariția telefonului mobil a revoluționat lumea, însă în ziua de azi este bine să mai iei o pauză din când în când pentru a evita durerile de spate care pot apărea mai târziu. Iar sportul și plimbările în aer liber sunt o alternativă destul de bună pentru combaterea acestui obicei.

2. Utilizarea smartphone-ului înainte de culcare poate provoca insomnie

În ziua de azi, folosirea telefonului mobil în exces este considerat unul dintre cele mai mari vicii, fiind comparată cu fumatul. Atât folosirea excesivă a telefonului mobil, cât și fumatul pot avea efecte negative asupra sănătății și bunăstării unei persoane. Compararea directă între cele două comportamente poate fi dificilă, deoarece implică riscuri și efecte diferite, însă, ambele pot avea impact negativ asupra sănătății și bunăstării unei persoane, iar moderarea și gestionarea adecvată a acestor obiceiuri este importantă pentru menținerea unei vieți sănătoase.

Dacă în cazul fumatului o alternativă bună pentru diminuarea inhalării substanțelor nesănătoase o reprezintă tutunul pentru rulat țigări, alături de foițele special concepute pentru rulat, acelaşi lucru nu poate fi spus despre tehnologie de care ai nevoie zilnic. Persoanele care rulează propriile țigări au mai mult control asupra cantității și calității tutunului folosit. Ei pot alege tipul de tutun, pot adăuga sau îndepărta arome și pot controla cât de mult tutun folosesc în fiecare țigară. Acest nivel de control poate fi atractiv pentru cei care doresc să evite substanțele chimice sau aditivii găsiți în țigările clasice. De asemenea, rularea țigărilor poate fi considerată și o activitate alternativă statului pe telefon pentru fumători, întrucât procesul implică crearea unor țigări personalizate în funcție de gusturile și preferințele fiecăruia, ceea ce necesită timp și atenție, procesul de rulare în sine putând fi destul de satisfăcător pentru unele persoane. 

Totuși, dincolo de toate acestea, pentru a utiliza cât mai puțin telefonul mobil, o altă practică de mare ajutor ar fi să îți setezi anumite intervale de timp în care să iei o pauză de la expunerea în fața ecranului, în special seara înainte de culcare. În ultimii ani, mai multe studii au ajuns la concluzia că folosirea mobilului înainte de culcare poate cauza insomnie. Așadar, în locul ecranului, poți alege o carte care este mult mai relaxantă atât pentru ochi cât și pentru creier.

3. Depresia, o altă afecțiune asociată cu folosirea telefonului mobil

Asociată cu folosirea telefonului mobil înaintea culcării este și posibilitatea mai mare de  instalare a depresiei și a stărilor de anxietate. Acestea sunt provocate de lipsa de somn și de odihnă care pot duce în final la o scădere semnificativă a calității vieții. Cel puțin o oră în care renunți la telefonul mobil pentru a face altceva te poate ajuta să te simți mult mai bine, fie că este vorba despre o plimbare sau chiar practicarea unui sport.

Prin urmare, deși tehnologia este bună, îți poate afecta destul de serios viața si sănătatea, devenind un viciu ca oricare altul. Așadar, este bine să-ți impui singur sau singură anumite limite în folosirea telefonului mobil pentru a îți îmbunătăți propriul stil de viață.

Sursa foto: Pexels.com