Adresabilitatea pe Secţia de Urologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina a crescut cu peste 75 la sută. Echipa de urologi slătineni, formată din trei medici, Bogdan Georgescu, Radu Ungureanu şi Răzvan Cazangiu, a reuşit să convingă pacienţii din toată partea de sud a ţării să vină să-şi trateze afecţiunile din sfera urologică la Slatina.
Astfel, în afara oltenilor, şi pacienţi din Dolj, Vâlcea, Mehedinţi şi Argeş au suferit intervenţii chirurgicale pe secţia spitalului slătinean. Aceştia sunt atraşi de litotritor, un aparat de ultimă generaţie ce se găseşte în foarte multe clinici private din ţară, dar mai puţin în spitalele publice.
Medicii slătineni îşi doresc un nou aparat de ultimă generaţie, un braţ radiologic, care le va deschide drumul spre alte intervenţii chirurgicale efectuate cu maximă precizie.
Şeful Secţiei de Urologie de la spitalul slătinean, medicul Bogdan Georgescu, a precizat că prin intermediul acestui dispozitiv ar putea fi abordaţi, cu o intervenţie minim invazivă, şi calculi mai mari de doi centimetri.
„Nefrolitotomia percutanată este o procedură chirurgicală care se poate face la pacienţii care au calculi mari, de peste doi centimetri, care nu se pretează la tratamentul endoscopic retrograd. Avem baza, ne putem facem treaba, dar ne confruntăm şi cu patologie complexă ce ar putea fi rezolvată aici, pentru acest lucru ne trebuie acest aparat, care ne transmite date în timp real despre ce se întâmplă în ureterul pacientului. Cazurile grave le rezolvăm prin intervenţie clasică, dar în medicina modernă ele nu se mai fac. CJ Olt ne-a înţeles, a avut resurse şi a investit în Secţia de Urologie. Avem promisiuni că acest aparat, foarte important pentru endoscopia înaltă, va fi achiziţionat”, a spus Georgescu.
Medicul Răzvan Cazangiu, care şi-a făcut Rezidenţiatul la Timişoara, îşi doreşte ca această tehnică să fie efectuată şi la Slatina.
„Intervenţiile efectuate cu aceste dispozitive durează o oră, o oră jumătate, iar piatra este scoasă printr-o incizie de un centimetru, în două zile pacientul pleacă acasă. Această tehnică se face la Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti. Noi ne dorim să fie achiziţionat acest aparat şi să putem face aceste intervenţii şi la Slatina. Avem litotritorul, dar acest nou aparat ar veni în completare”, a spus Cazangiu.
Directorul medical al SJU Slatina, Cătălin Pătru, a precizat că acest nou dispozitiv solicitat de urologii slătineni se află pe lista de investiţii din acest an.
„În acest an, spitalul nostru îşi propune să achiziţioneze două astfel de dispozitive mobile care sunt utile în efectuarea intervenţiilor chirurgicale atât în Urologie, cât şi în Chirurgia Generală, mai ales la cei cu abordare endoscopică. Aparatele se găsesc pe lista de investiţii din 2017”, a spus Pătru.