Sprijin pentru medicii de familie care vor să profeseze în mediul rural. Localităţile din Olt care au nevoie de medic de familie

Pentru a încuraja medicii de familie să opteze pentru a profesa în mediul rural, se acordă un spor care poate ajunge chiar la o majorare de 100% din suma lunară de bază. Potrivit datelor centralizate de Casa de Asigurări de Sănătate Olt, în două dintre localităţile din judeţ, mai precis Gura Padinii şi Vişina Nouă, nu există niciun medic de familie.

Potrivit CAS Olt, la nivelul județului Olt acordarea serviciilor medicale în asistenţa primară este asigurată, în prezent de 211 furnizori la care își desfășoară activitatea 214 medici de familie. Conform analizei comisiei mixte numărul necesar de medici este de 235, astfel in rural pe langă cei 126 de medici existenți ar mai fi nevoie de încă 13 medici.

În localitățile: Ghimpețeni, Mihăiești, Optași Măgura, Priseaca, Studina, Orlea, Grădinari, Spineni, Vădăstrița și Tia Mare acordarea serviciilor medicale se face în cadrul punctelor de lucru ale cabinetelor medicilor de familie din alte localități deoarece nu există cabinet medical individual. Astfel, dacă un medic de familie al alege să își desfășoare activitatea intr-una dintre aceste localități, conform noilor reglementări legale, ar primi  un spor de  50%.

Întrucât în localitățile Gura Padinii și Vișina Nouă nu este nici medic de familie și nici punct de lucru, suma lunară de bază a medicului de familie care ar veni aici ar fi majorată cu 100%.

„Pentru a beneficia de servicii medicale, asigurații din aceste localitățile fară medic de familie se vor adresa medicilor de familie din  localitătile limitrofe.

Continuitatea în asistența medicală primară se realizează  prin intermediul a 10 Centre de Permanență care fucționează în afara orelor de program ale medicului de familie, noaptea, sâmbăta, duminica și în timpul sărbătorilor legale”, transmite CAS Olt.