Spitalul Schitu-Greci, dotat de CJ Olt cu pompe de căldură. Investiţia va reduce factura la energia electrică

Consilierii judeţeni au aprobat, joi, un proiect de hotărâre pentru implementarea pompelor de încălzire în sistem alternativ, la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci.

Potrivit proiectului aprobat de forul judeţean, valoarea totală a investiţiei se ridică la 3.834.157, 04 lei, TVA inclusă.

Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat că se intenţionează înlocuirea centralelor termice electrice care se află la fiecare dintre pavilioanele unităţii medicale din Schitu-Greci.

„Spitalul Schitu-Greci este un spital pavilionar şi atunci fiecare pavilion are propria centrală. În momentul de faţă, soluţia aleasă încă din trecut acolo a fost pentru centrale pe curent electric. Odată cu creşterea preţurilor la energie, costurile sunt foarte mari. Încercăm ca, în această vară, să implementăm cât putem din acest proiect, să începem să schimbăm pavilion cu pavilion, să punem pompe de căldură”, a declarat Marius Oprescu.

Totodată, forul judeţean va iniţia un alt proiect pentru instalarea de panouri solare la Spitalul Schitu-Greci, astfel încât să asigure independenţă energetică.

„În acelaşi timp, avem în vedere un proiect pentru a dota spitalul cu panouri solare, astfel încât o parte din curentul electric pentru aceste pompe de căldură să fie produs de către spital, din sursă proprie”, a adăugat preşedintele CJ Olt.

 Investiţiile în pompele de căldura ar trenui să reducă simţitor factura la energia electrică.

 „O pompă de căldură consumă o treime din ce consumă o centrală pe curent electric. Aceasta este situaţia, conform indicatorilor tehnici ai pompelor de căldură şi din ce am vorbit cu specialiştii. Noi sperăm să reducem facturile şi o dată cu montarea panourilor solare. Cu siguranţă, în maximum doi ani, se vor autogospodări din ceea ce produc cu panouri solare”, a conchis Marius Oprescu.