Sindicaliştii TMK Artrom, întâlnire cu reprezentanţii Guvernului şi ANAF



La Palatul Victoria a avut loc, joi, o întâlnire a reprezentanților Cancelariei Prim-ministrului și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) cu cei ai mișcării sindicale TMK Artrom din Reșița și Slatina.

Potrivit unui comunicat remis de Guvern, cu această ocazie, a fost analizat impactul sancțiunilor dispuse la nivel european asupra activității combinatelor la care lucrează angajații din cele două orașe, fiind discutate soluții pe termen scurt și mediu, pentru protejarea locurilor de muncă.

Reprezentanții sindicatelor au solicitat derogări pentru efectuarea de exporturi către SUA și Canada precum și livrări pe piața internă.

Alături de măsurile de deblocare a plății salariilor, a fost solicitată și menționarea altor drepturi asimilate celor salariale, conform contractelor colective de muncă, precum plata tichetelor de masă.

„Autoritățile vor analiza solicitările transmise, urmând să elaboreze, în acest sens, un plan de monitorizare a fluxurilor financiare, pentru respectarea cadrului normativ european”, transmite Guvernul.

Peste 500 de angajaţi ai TMK Artrom, din Slatina şi din Reşiţa, protestează astăzi în faţa sediului Guvernului României, nemulţumiţi de faptul că societatea are în continuare conturile blocate, ca urmare a sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană apropiaţilor regimului de la Kremlin.

TMK Artrom are conturile blocate ca urmare a sancţiunilor impuse Rusiei şi oamenilor de afaceri apropiaţi Kremlinului. Printre aceştia se numără patronul TMK, Dimitri Aleksandrovici Pumpianski, care între timp ar fi cedat acţiunile. Singurele plăţi deblocate au fost salariile către angajaţi.

Între timp, TMK Artrom a contestat în instanță ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală prin care fondurile societății au fost înghețate. Decizia a dus la paralizarea activității firmei și la mișcări sindicale de amploare.

Procesul a fost înaintat de compania din Slatina pe 31 martie 2022, la o săptămână după ce ANAF a anunțat măsurile împotriva societății.

Acțiunea a ajuns pe rolul Curții de Apel București, la secția IX contencios administrativ și fiscal, iar primul termen a fost fixat pentru data de 12 aprilie 2022.