Serviciile medicale de prevenţie gratuite pentru grupa de vârstă 18 – 39 de ani

Persoanele asigurate beneficiază de o serie de servicii medicale de prevenţie gratuit. De asemenea, femeile care îşi planifică o sarcină au parte de investigaţii decontate de casa de Asigurări de Sănătate Olt.

Pentru persoanele active, care au între 18 și 39 de ani, serviciile medicale de prevenție la care au  dreptul, gratuit sunt:

-             Hemoleucogramă completă

-             VSH

-             Glicemie

-             Colesterol seric total

-             LDL cholesterol

 În plus pe lângă acestea, de la 1 iulie au fost introduse noi investigații medicale:

-             Creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată – RFGe,

-             TGO

-             TGP

-             Determinarea raportului albumină/creatinină urinară

 

În ceea ce privește femeile cu vârsta între 18 şi 39 ani care planifică o sarcină, acestea beneficiază de următoarele investigații medicale de prevenție, decontate de CNAS:

-             Senologie imagistică

-             Examen Babeş-Papanicolau la 2 ani

-             VDRL (Veneral Research Disease Laboratory), care testează infecția cu sifilis

 „În cadrul primei consultații, medicul de familie evaluează expunerea la factorii de risc finalizată prin completarea riscogramei corespunzătoare pentru grupa de vârstă şi sex. În cel mult 90 de zile de la prima consultație, medicul realizează intervenţia individuală privind riscurile modificabile (consiliere privind stilul de viaţă sănătos: activitate fizică, nutriţie, prevenire accidente, fumat, alcool, droguri, violenţă, depistarea copiilor cu antecedente familiale de depresie, autovătămare deliberată, afecțiuni de sănătate mintală comorbide sau afecțiuni medicale cronice, experiența unui eveniment negativ major)”, transmite CAS Olt.