Secţia pentru tratarea dependenţilor, construită la Spitalul Schitu-Greci, nu poate fi dată în folosinţă din cauza birocraţiei excesive

Singura secție din regiune pentru tratarea dependenților nu poate fi pusă în funcțiune din cauza birocrației. Este vorba despre o secţie pentru tratarea adicţiilor care ar trebui să funcţioneze într-un pavilion cu totul nou, finalizat anul trecut printr-o investiţei e aproximativ un milion de euro a CJ Olt la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci.

  În pavilionul respectiv ar urma să funcţioneze două secţii, cea pentru tratarea adicţiilor şi una de Gerontopsihiatrie.

 Potrivit managerului Spitalului, doctorul Sorin Brătoi, birocraţia excesivă a făcut ca la aproape un an de la finalizarea investiţiei, secţia să nu poată fi dată în folosinţă.

 „Pavilionul este finalizat, în noiembrie 2022. Deocamdată, stăm în continuare cu avizul de la ISU pentru că au găsit mereu niște neconformități, e adevărat minore, dar mereu altele. După ce am rezolvat, mereu găsesc altele. Iar în continuare procedura este în felul următor:  trebuie să merg în Consiliul Județean, să modific structura spitalului astfel încât să înființez cele două noi secții, să trec de la două secții câte are spitalul în prezent la patru secții. După ce am hotărârea de Consiliu Județean, trebuie vizată de către ministrul Sănătății. După care am 15 zile să notific ANMCS-ul să acreditez acest pavilion cel nou - cele două secții. După care merg iar Consiliul Județean, cu organigrama și ștatul de funcții. Apoi trebuie să fac un memorandum la Minister pentru angajarea personalului - medici, asistenți, îngrijitori, infirmieri pentru aceste două noi secţii, că sunt blocate la momentul ăsta angajările la stat”, a explicat Brătoi.

 Un alt zid de care conducerea Spitalului Schitu-Greci s-a lovit este Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), care ar trebui să introducă pentru decontare paturile acestor două noi secţii.

 „Ultima etapă, dar cea mai importantă, este să introduc paturile în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Bun, deci aici întâmpinăm niște probleme cu doamna director care spune că s-au făcut contractările la 1 iulie. Păi OK și dacă eu termin cu el în septembrie, în octombrie, ce fac? Pus că un număr fix de paturi și de unde găsim paturi și ce facem cu ele dacă nu le bagă în contract cu Casa”, a mai declarat Sorin Brătoi.

 „Am văzut că a crescut adresabilitate către unitatea noastră a consumatorilor”

 Medicul Sorin Brătoi a explicat că înfiinţarea acestui pavilion a fost gândită tocmai pentru că s-a văzut o creştere a cazurilor de persoane cu diverse adicţii. În scurtă vreme, cu finanţarea venită din partea CJ Olt, Secţia pentru tratarea adicţiilor a devenit realitate, însă s-a blocat la hârtii.

 „Este un pavilion cu două servicii de nișă pe care le-am gândit de pe vremea când eram director medical împreună cu domnul deputat Marius Iancu, care era manager atunci. Sunt două servicii de psihiatrie de nișă -gerontopsihiatrie, pacienți psihiatrice cu afecțiuni, cu vârste peste 60 de ani și adicţii, dependenţe, ceea ce deja e un subiect sensibil. Adică deja din 2012-201313, când am pus noi la cale și am gândit să facem această investiție, am văzut că a crescut adresabilitate către unitatea noastră a pacienților psihiatrici cu vârsta peste 60 de ani și a consumatorilor. Am zis că sunt două servicii de nișă pe care trebuie să ne dezvoltăm. Ok, am primit sprijin de la Consiliul Județean, înțelegere, finanțare, am ridicat pavilonul, e ridicat, mobilat, tot şi acum stăm de hârtii”, spune medicul Sorin Brătoi.

 Investiţia în noul pavilion s-a ridicat la aproximativ un milion de euro.

 Speranţe pentru 2024

Managerul Spitalului de Psihiatrie Schitu-Greci spune că Secţia pentru tratarea adicţiilor s-ar putea adresa întregii ţări. El speră va putea fi dată în folosinţă, într-un scenariu optimist, de la 1 ianuarie 2024.

„Adresabilitate ar fi pentru toată regiunea, că nu este făcută doar pentru județul Olt. Deci este pentru toată țara, până la urmă.

 Așa, privind optimist lucrurile, încerc să fac tot ce ține de mine și să merg peste tot să bat pe la toate ușile, să reușesc ca până la sfârșitul anului 2023, până în decembrie 2023, să fiu cu toate gata, ca să încerc să-i dau drumul începând cu 1 ianuarie 2024”, a conchis Brătoi.