Scad smartphone-urile inteligenţa utilizatorilor? Dezvăluirea făcută în premieră

Un studiu efectuat de Universitatea Waterloo are câteva concluzii interesante. Nu e nicio îndoială că smartphone-urile reprezintă gadgetul cel mai des folosit în acest moment - peste 1.3 miliarde s-au vândut numai în 2014!

Totuşi, un studiu al Universităţii Waterloo, loc unde are sediul producătorul de telefoane, BlackBerry, indică faptul că acest computere reprezintă motivul pentru care persoanele intuitive dau dovadă de lene.

 

„Ar putea să caute informaţii pe care le ştiu deja sau le pot învaţă uşor, dar nu vor să depună efort pentru a gândit cu adevărat”, spune co-autorul studiului, Gordon Pennycook.

 

Cu alte cuvinte, studiul confirmă teoria că oamenii sunt dispuşi să evite un efort prea mare când vine vorba de rezolvarea problemelor. Gânditorii intuitivi, aceia care se bazează pe „instinct” în luarea de decizii, tind să se bazeze pe motorul de căutare al smartphone-ului mai mult şi mai des decât cei care gândesc analitic sau strategic.


Punând la cale trei studii diferite ce au implicat 660 de participanţi, cercetătorii de la Waterloo au căutat diferite unităţi de măsură cognitive, intuitive şi analitice pentru procesul de gândire, precum şi calităţile expresiilor verbale şi cantitative. După ce au analizat aceste date, cercetătorii au studiat modul în care participanţii utilizează smartphone-urile. Concluzia este cea menţionată, cei cu calităţi cognitive puternice şi care sunt înclinaţi spre gândire analitică foloseau mai rar smartphone-ul pentru a se ajută în procesul de rezolvare a unei probleme.


Gordon Pennycook, candidat Ph.D, a dus observaţiile sale la un alt nivel:
„Cercetarea noastră oferă sprijin pentru o asociere între folosirea intensă şi inteligenţă scăzută. Dacă smartphone-urile chiar provoacă scăderea inteligenţei este în continuare o întrebare deschisă ce necesită cercetări suplimentare”.


Având în vedere cât se bazează societatea în acest moment pe tehnologie şi că această dependenţă nu poate decât să crească în viitor, Nathaniel Barr, celălalt co-autor al studiului, spune că trebuie înţeleasă această relaţie mai bine: „Este important să înţelegem cum ne afectează smartphone-urile şi cum relaţionează cu psihologia umană înainte că aceste tehnologii să fie atât de înfipte încât să nu ne mai aducem aminte cum a fost viaţă fără ele. S-ar putea să fim deja la acel punct”.


Sursa: www.yoda.ro