Programul Tomata şi Usturoiul. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: „Fermierii români primesc jumătate din bani mai devreme!”

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat modificări importante aduse unor programe prin care se acordă subvenții unor categorii de fermieri români.  Aceștia vor primi jumătate din bani mai devreme decât era prevăzut în programe.


Astfel, legumicultorii olteni vor primi câte 1.500 de euro/ 1.000 metri pătraţi pentru Tomata şi 1.500 de uro/ ha pentru Usturoi, mai devreme. 

„Am aprobat în Guvern o modificare importantă a Programului Tomata și Programului usturoiul românesc, așa cum ne-au solicitat fermierii: am luat decizia să acordăm o parte din bani mai devreme, deoarece legumicultorii au nevoie de bani pe tot parcursul anului agricol, pentru a-și pregăti și întreține culturile! Am aprobat o schemă de ajutor de stat, beneficiind de cadrul temporar de criză Ucraina, prin care vom aloca 1.500 de euro/ 1000 mp pentru producătorii de tomate și 1.500 de euro/ha pentru cultivatorii de usturoi românesc”, a declarat ministrul Agriculturii.

Beneficiarii înscriși în aceste programe vor primi restul banilor ca ajutor de minimis, după valorificarea producției, pe aceleași principii pe care această formă de sprijin a fost acordată în anii anteriori. 

„Legumicultorii români vor primi, și în acest an, prin cele două programe, 3000 de euro/1000 de mp cultivați cu tomate în spații protejate, respectiv 3000 de euro/ha pentru cultivatorii de usturoi”, a adăugat Florin Barbu. 

În aceeaşi şedinţă de guvern s-a aprobat și continuarea Programului de susținere a producției de cartof, prin care fiecare beneficiar va primi 200 de euro/ha.

„Continuăm și ajutorul pentru fermierii din sectorul zootehnic și am aprobat astăzi 390 de milioane de lei pentru subvenționarea costurilor cu menținerea registrelor genealogice și determinarea calității genetice a efectivelor de animale. Așa cum am promis, suntem alături de legumicultorii și fermierii români pe tot parcursul anului și le oferim sprijin atunci când au nevoie deoarece numai așa putem pune mereu produse românești pe mese!”, a mai spus ministrul.