Primăria Slatina a plătit direct o firmă de casă pentru un eveniment prezentat ca gratuit

Sâmbătă, în Parcul Tineretului din Slatina, copiii au fost invitați la „Atelierele Copilăriei”, o acțiune anunțată de Primăria Slatina drept gratuită. Activitățile au inclus picturi pe față, colorat, lucru manual și jocuri, toate promovate drept „râsete, mișcare și acțiune”. Însă, în spatele acestor activități, s-a aflat o cheltuială consistentă suportată din bugetul public: 57.500 de lei. Contractul a fost atribuit direct, din nou, către o firmă de casă.

Achiziția serviciilor pentru acest eveniment s-a făcut prin atribuire directă, iar oferta a fost acceptată pe 10 iulie, înainte ca achiziția să fie publicată oficial în sistemul public, pe 11 iulie. Publicaţia imperativ.ro scrie că firma contractată este SC Dreamers Wonderland Events SRL, administrată de Andreea Lehăduș, o apropiată a primarului Mario De Mezzo. 

Nu este prima dată, când această firmă primește fonduri din bugetul local pentru astfel de activități. În 2024, Dreamers Wonderland Eventa SRL a încasat 155.500 de lei (fără TVA) pentru servicii artistice prestate în perioada Sărbătorilor de iarnă. Firma nu are angajați declarați și a fost activă doar în relația cu instituții publice, în special Primăria Slatina. 


  • Foto Primăria Slatina a plătit direct o firmă de casă pentru un eveniment prezentat ca gratuit


Soțul administratoarei, între timp, a fost angajat la Compania de Apă Olt, un alt semnal de apropiere de administrația locală.

  • „Reţetă” consacrată

Acest model de colaborare directă între administrație și furnizori „prieteni” nu este nou la Slatina. Pe 1 iunie 2025, un alt eveniment dedicat copiilor a fost atribuit tot prin achiziție directă, de această dată unei firme nou-înființate, Novea Events SRL, înregistrată pe 20 mai. La doar șapte zile de la înființare, firma a primit un contract de 187.000 de lei pentru organizarea evenimentului „Slatina, orașul copiilor”. Administratorul firmei: tot Andreea Lehăduș.

Evenimentul din 1 iunie a inclus ateliere creative, spectacole cu magicieni și actori, plimbări cu ponei, balon cu aer cald și aparate de parc de distracții. Lista a fost prezentată ca una diversă și atractivă, însă costul ridicat și lipsa unei competiții reale între furnizori ridică semne de întrebare.

Toate aceste cazuri au un element comun: atribuiri directe, fără licitație, pentru sume mari, unor firme fără angajați, fără istoric consistent de activitate și conduse de persoane apropiate de conducerea primăriei. Legal, procedura de achiziție este permisă. Moral și administrativ, însă, rămâne de discutat dacă banii contribuabililor slătineni sunt cheltuiți transparent și eficient.