De câteva săptămâni, Poliţia Animalelor Olt nu a mai desfăşurat nicio acţiune de protejare a animalelor, neputând fi contactaţi nici la telefon, nici pe adresa de e-mail. Mai mult, sediul ONG-ului, al treilea în mai puţin de şase luni, era pustiu.
Prefectul Leonid Moisiu le-a anulat toate acordurile de colaborare încheiate cu primăriile din judeţ, Poliţia Română a dat în judecată organizaţia pentru folosirea însemnelor şi atribuţiilor poliţiştilor, astfel încât apărătorii animalelor din Olt păreau a fi dispărut complet din peisaj. Cu greu am reuşit să luăm legătura cu câţiva membri marcanţi ai ONG-ului, prin intermediul centrului de la Bucureşti, a cărui persoană de contact părea la fel de debusolată în legătură cu situaţia filialei din Olt.
Capetele filialei din Olt au demisionat
Prima persoană cu care am vorbit, Graţiela Madan, numită la începutul anului inspector şef al Inspectoratului General pentru Protecţia Animalelor (IGPPA) Olt, ne-a spus că a renunţat la post şi este în proces cu organizaţia.
„Nu ştiu ce se mai întâmplă cu Poliţia Animalelor Olt, dacă mai funcţionează sau nu. Eu mi-am dat demisia acum o lună şi sunt în litigiu cu ei”, a explicat aceasta.
Nici cealaltă persoană numită în funcţie de conducere în ianuarie, cu prilejul întrunirii reprezentanţilor tuturor filialelor Poliţiei Animalelor la Slatina, în frunte cu comisarul general Emilian Prodan, nu mai face parte din IGPPA. Adrian Grecu, fost inspector şef pentru Slatina, a invocat însă alte motive pentru luarea deciziei de a renunţa la Poliţia Animalelor.
„N-am mai mers pentru că am foarte mult de lucru. Nu am avut probleme cu ei, pur şi simplu aveam un program foarte încărcat şi nu mai puteam continua cu ei”, a declarat Grecu.
„Nu se desfiinţează, schimbăm doar sediul”
Cornel Stana, cel care a pus bazele Poliţiei Animalelor în Olt, neagă existenţa unor probleme majore, dă vina pe prefect şi spune că IGPPA Olt va funcţiona în continuare.
„Ne-am confruntat cu câteva demisii, în prezent mai suntem şapte inspectori la Olt (în septembrie 2010, IGPPA Olt avea şaisprezece angajaţi: un inspector şef, unsprezece inspectori şi patru agenţi - n. red.). Proprietara apartamentului de pe str. Libertăţii ne-a anunţat că vrea să vândă, aşa a trebuit să căutăm o nouă locaţie. De două săptămâni n-am mai avut nicio acţiune, dar de vineri, când intrăm în posesia unei noi locaţii, pentru care nu va trebui să plătim chirie, aşa cum s-a întâmplat până acum, vom începe să răspundem la solicitări. Chiar dacă prefectul refuză să ne autorizeze, Poliţia Animalelor Olt nu se desfiinţează, schimbăm doar sediul”, susţine Stana.
Cât despre procesul intentat organizaţiei de Poliţia Română, Stana nu crede că acţiunea reprezintă un obstacol prea mare.
„Avem o bază legală, iar numărul MAI pe care îl folosim pentru maşinile din dotare nu are legătură cu Poliţia Română. Ni s-a comunicat de la Bucureşti să nu folosim pe timpul procesului girofarele şi sirenele atunci când mergem pe teren. Sunt convins că totul se va finaliza cu bine pentru IGPPA”, a adăugat şeful Poliţiei Animalelor pe regiunea Sud Vest Oltenia.
1.000 lei, postul de inspector la Poliţia Animalelor
În 10 şi 11 iunie, Poliţia Animalelor organizează concurs pentru ocuparea posturilor de agent şi inspector. Examinarea este deschisă doritorilor din toate judeţele, care se pot înscrie până pe 9 iunie, în urma achitării unei taxe de concurs nerestituibilă de 1.000 lei. Persoanele interesate să participe la concurs trebuie să aibă cunoştinţe de operare PC, să depună diverse documente şi să înveţe douăsprezece legi din domeniul protecţiei animalelor, tematica de concurs.
De asemenea, „în cele două zile de concurs ţinuta participanţilor înscrişi este obligatorie, neconformarea în acest sens putând duce la eliminarea din examen sau neprimirea în sală”, se precizează în anunţul de pe site-ul Poliţiei Animalelor.
Cornel Stana spune că nu ştie dacă la concursul de la sfârşitul acestei săptămâni vor fi candidaţi din Olt.
„N-am informaţii în legătură cu înscrierea la concurs a unor persoane din Olt. De asemenea, nu ştiu dacă vor veni prea curând alţi inspectori în locul celor care au plecat”, a precizat Stana.
Caii din Potcoava şi câinii din apartament
În ultimele luni, inspectorii IGPPA Olt au colaborat cu diverse instituţii abilitate pentru soluţionarea unor cazuri diverse: preluarea unor câini şi pisici, crescuţi în condiţii improprii în apartamente, salvarea unui câine care rămăsese blocat într-un canal şi coborârea unei pisici dintr-un copac. Una dintre cele mai importante acţiuni ale Poliţiei Animalelor Olt, activă din septembrie 2010, se numără salvarea a doi cai şi a unui mânz din Potcoava, lăsaţi să moară de foame de către proprietar şi încredinţarea acestora autorităţilor locale.