Poliţia Animalelor funcţionează şi în Olt

Iubitorii de animale au un aliat în Inspectoratul General de Poliţie pentru Protecţia Animalelor (IGPPA), o instituţie ale cărei baze au fost puse de curând şi în judeţul Olt. Înfiinţată pe plan naţional prin sentinţa civilă a Tribunalului municipiului Bucureşti din 4 noiembrie 2009, Poliţia Animalelor funcţionează sub patronajul Comisariatului pentru Societatea Civilă (CSC) şi se ocupă de promovarea drepturilor tuturor categoriilor de animale.

Poliţia Animalelor din Olt are în componenţă un inspector-şef, 11 inspectori şi patru agenţi şi are ca principale obiective informarea în legătură cu drepturile animalelor domestice şi sălbatice şi încurajarea adoptării unui comportament raţional şi uman faţă de acestea.

„După ce astfel de instituţii au luat naştere în Bucureşti, Timiş, Neamţ, Argeş, Suceava, a venit şi rândul oltenilor să conştientizeze că şi animalele, ca fiinţe ce trăiesc în mediul social ori în mediul sălbatic, au drepturi reglementate prin lege ce trebuie respectate. Priorităţile Poliţiei Animalelor sunt: apărarea drepturilor animalelor prin îmbunătăţirea cadrului normativ specific, adoptarea unor măsuri legale împotriva celor care săvârşesc violenţe nejustificate asupra animalelor, protejarea faunei şi ecosistemului şi cooptarea de structuri medicale veterinare pentru a salva animalele fără stăpân”, spune Cornel Stana, inspector-şef IGPPA Olt.

De asemenea, inspectorii monitorizează modul în care stăpânii animalelor îşi îndeplinesc obligaţiile prevăzute de lege privitor la hrană, adăpost, tratament medical, supraveghează agenţii economici producători de produse din carne, privitor la modul în care sunt tratate animalele înainte ori în momentul sacrificării, iar cu ajutorul poliţiştilor de la circulaţie, va putea fi controlat transportul de animale. Amenzile vor fi stabilite prin hotărârile Consiliilor locale, astfel încât sumele încasate pentru aceeaşi neregularitate vor varia de la o localitate la alta, dar procentajul rămâne fix: 70% din sumă revine IGPPA, iar 30% merge la primăria din localitatea respectivă.

Declaraţii pentru adopţie şi amenzi pentru cei care nu curăţă după animalele de companie

IGPPA Olt a trimis o serie de adrese către diverse instituţii, asociaţii, direcţii din judeţ, printre care Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Poliţia Comunitară, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţia Sanitar Veterinară, Ecarisaj, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, astfel încât are în acest moment mai mulţi parteneri cu ajutorul cărora poate monitoriza şi acţiona mult mai rapid în orice localitate din judeţ.

„Am încheiat contracte cu doctori veterinari şi vom trece la sterilizarea şi castrarea câinilor şi vor fi implantate microcipuri pentru identificarea lor. Foarte important, câinii vor putea fi luaţi de la adăposturi numai în baza unei declaraţii de adopţie. Poliţia Animalelor va adopta măsuri legale împotriva persoanelor care au în îngrijire animale domestice şi care neglijează spaţiul public lăsându-le să-şi facă nevoile fiziologice pe spaţiul verde, în spaţiile de joacă pentru copii, pe trotuare, pe aleea de la intrarea în blocurile de locuinţe ori pe aleile de intrare în parcuri. Dorim să informăm înainte de a acorda penalizări; de aceea vom împărţi pliante în trei zone din Slatina: Zahana, Steaua şi Fântâna Speranţei şi vom vorbi cu oamenii despre activitatea noastră”, a precizat Stana.

IGPPA funcţionează în baza Convenţiei Europene pentru apărarea drepturilor animalelor ca act internaţional ratificat de România, a Hotărârii de Guvern 955/2004 (art. 17-ecarisaj) şi a unei serii de legi dintre care:
Legea nr. 25/2004,  privind protecţia tuturor aninalelor
Legea 227/2002,  privind gestionarea câinilor fără stapân
Legea 191/2002, privind grădinile zoologice şi acvariile publice
Legea privind protecţia animalelor de companie semnată în cadrul Convenţiei de la Strasbourg şi intrată în vigoare la 1 martie 2005.

Sesizările pot fi transmise prin:
telefon: 0249/410.058, zilnic între 08:00-20:00
e-mail: igppa@ymail.com