Plafonul până la care se acordă medicamente compensate 90% din sub lista B a crescut la 1.608 lei

De la 1 ianuarie 2023 se pot acorda medicamente compensate cu 90% pentru asigurații cu pensie de până la 1608 lei, anunţă Casa de Asigurări de Sănătate Olt.

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, pensionarii cu venituri din pensii și indemnizație socială până la 1.608 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, beneficiază de compensare cu 90% pentru medicamentele din sublista B cuprinsă în Lista de medicamente compensate și gratuite de care beneficiază asigurații.

Astfel, plafonul de pensie până la care se compensează cu 90% prețul de referință al medicamentelor din sublista B a crescut de la 1429 lei la 1608 lei, conform Hotărârii de Guvern nr. 1556/2022. De Programul pentru compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor beneficiază toți pensionarii cu venituri din pensii și indemnizație socială sub valoarea menționată, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri.

„Totodată, precizăm că la stabilirea plafonului de pensie până la care se pot acorda medicamente compensate cu 90% nu se ia în calcul ajutorul financiar instituit prin Ordonanța de Urgență nr. 168/2022 pentru pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii din sistemul pensiilor militare de stat și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, cu venituri mai mici sau egale cu 3.000 lei/lună”, transmite CAS Olt.

Furnizorii de servicii medicale care eliberează prescripții medicale nu vor lua în calcul la stabilirea plafonului de 1.608 lei/lună inclusiv până la care pot fi eliberate prescripții medicale în cadrul Programului social al guvernului de compensare cu 90%, ajutorul financiar acordat  pensionarilor sistemului public de pensii în lunile ianuarie și octombrie 2023.