Peste 240 de poliţişti au plecat din IPJ Olt, în ultimii ani. Câţi au intrat în sistem şi ce deficit există

Peste 240 de poliţişti din judeţul Olt au părăsit sistemul, începând din anul 2020 şi până în prezent, potrivit unei situaţii transmise de IPJ.


Potrivit sursei citate, cei mai mulţi au părăsit sistemul anul trecut. Este vorba despre 72 de poliţişti care au ieşit la pensie. În 2020, 66 e poliţişti s-au pensionat, în timp ce doi au decedat. În 2021, 64 au ieşit la pensie, trei au decedat, iar un poliţişti a ieşit din sistem prin demisie.

Deja, de la începutul anului 2023 şi până în 30 august, 34 de poliţişti au ieşit din sistem. Din păcate, doi dintre aceştia au încetat in viaţă, în timp ce restul sunt tineri pensionari. 

Doar 84 de poliţişti încadraţi în aproape patru ani

În contrast, din 2020 şi până în prezent, doar 84 de poliţişti au intrat în Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt. Chiar în 2020 au fost încadraţi cei mai mulţi, 28, toţi absolvenţi şcolilor din subordinea Ministerului de Interne.

În 2021, au intrat în sistem 25 de poliţişti, cei mai mulţi dintre ei fiind din sursă externă – 16.

26 de noi oameni ai legii au fost încadraţi în în rândurile IPJ Olt în anul 2022, 12 dintre ei venind din sursă externă.

De la începutul anului şi până în prezent, doar cinci poliţişti au mai fost încadraţi de Poliţia olt.

Deficit de personal de peste 15%

Totodată, am dorit să aflăm care este, în prezent, deficitul de personal, la nivelul IPJ Olt, cu informaţii de detaliaţi pe servicii: Rutieră, Ordine Publică, Rural etc. Răspunsul ofial remis de Poliţie este că datele nu există „în forma solicitată”.

„La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt nu există datele în forma solicitată de către dumneavoastră, însă vă comunicăm faptul că există un deficit de personal de 15,6%”, transmite IPJ Olt.

Ministrul de Interne a cerut o analiză a IPJ-urilor

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunţat, pe 28 august, că a solicitat Consiliului Superior din MAI întrunirea de urgență și realizarea unei analize, în termen de 60 de zile, privind funcționarea poliției în fiecare județ, cu accent pe problematica pregătirii profesionale a cadrelor și a eficienței fiecărei conduceri a fiecărui inspectorat județean de poliție. 

Declaraţiile au fost făcute după controalele dispuse în urma tragediei de la 2 Mai, când un şofer drogat a ucis doi pietoni. Tot atunci, Predoiu a anunţat că desfiinţează IPJ Constanţa şi-l reorganizează din temelii.