Părinţii au dreptul la concediu pentru îngrijirea copilului bolnav cu vârsta până la 12 ani

Părinţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului cu vârsta până la 12 ani, iar în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani. Și în cazul copilului cu afecţiuni grave, asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 18 ani.

Anterior, părinții puteau beneficia de concediu medical de îngrijire a copilului doar până la împlinirea varstei de 7 ani.

Cuantumul brut lunar al indemnizației este de 85% din baza de calcul și se poate acorda numai unuia dintre părinți”, transmite Casa de Asigurări de Sănătate Olt.

Durata de acordare a indemnizaţiei este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau este supus unor intervenţii chirurgicale. În aceste cazuri, durata concediului medical este stabilită de către medicul specialist în funcţie de evoluţia bolii.