Iohannis, prima reacție despre plagiatul lui Lucian Bode: Acolo sunt probleme. Mă aştept ca cel puţin până la rocadă să se ia o decizie

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, despre acuzaţiile de plagiat la adresa ministrului Lucian Bode, că „e adevărat că acolo sunt probleme şi aceste probleme trebuie luate foarte în serios”, el arătând că are încredere în PNL şi în Bode că vor analiza aceste chestiuni şi impactul politic. 


„Din câte am înţeles din spaţiul public nu chiar aşa a spus comisia, dar e adevărat că acolo sunt probleme. Aceste probleme trebuie luate foarte în serios şi eu am încredere în PNL şi în domnul Bode că vor analiza aceste chestiuni şi impactul politic”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, întrebat cum comentează verdictul Universităţii din Cluj-Napoca privind plagiatul lui Lucian Bode, citat de observatornews.ro.

„Eu personal mă aştept ca cel puţin până la rocadă să se iau o decizie în acest sens”, a mai spus preşedintele.

PressOne a dezvăluit pe 24 noiembrie 2022 că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode intitulată „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul Secolului XXI. România în context european actual” conţine cel puţin 18,5% text plagiat, dar şi 6 ilustraţii complet plagiate, iar alte 30 citate incorect.

În aceeaşi zi, UBB a anunţat printr-un comunicat de presă că reia analiza, după ce „a luat act de noile informaţii apărute în spaţiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode”, dar şi faptul că Comisia de Etică „s-a autosesizat şi va analiza teza din punctul de vedere al eticii academice pe baza acestor noi informaţii”. 

Anterior, la finalul lunii octombrie 2022, Universitatea „Babeş-Bolyai” stabilise printr-o hotărâre - emisă după ce analiza de plagiat a fost una limitată şi nu a vizat întreaga teză - că doar 2,95% din lucrarea lui Lucian Bode este plagiată, conţinut pe care l-a justificat prin „necunoaşterea/neaplicarea tehnicilor de citare” de către doctorand sau prin „erori de citare”. 

Bode a contestat decizia de reanalizare a tezei sale, însă înaintea termenului de 17 ianuarie stabilit de instanţă, UBB a stabilit în 11 ianuarie că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate.